Članak

Odata počast tragično stradalim sugrađanima 1992. godine

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, 31. jula 1992. godine u Jukićevoj ulici na broju 69 na Koševskom Brdu tragično je stradalo pet naših sugrađana, od koj

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, 31. jula 1992. godine u Jukićevoj ulici na broju 69 na Koševskom Brdu tragično je stradalo pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece. Tog tragičnog julskog dana ubijena su četiri člana porodice Kujundžić: Indira (1986), Rizvan (1982), Delveta (1958), Hasija (1925) te Mirjana Maksimović (1946), prenosi bh. novinska agencija Patria.

Obilježavajući tužnu godišnjicu, članovi porodica stradalih, predstavnici Općine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položili su cvijeće ispred spomen-ploče i odali počast ubijenim sugrađanima. U ime Općine Centar cvijeće je položio Adil Katica, član Općinskog štaba civilne zaštite.

- Nama u Općini Centar je bitno da posvećujemo veliku pažnju ovom i ostalim danima kada se sjećamo naših najmilijih koji su nedužni stradali u opkoljenom gradu, te suosjećamo sa porodicama stradalih čije neizlječive rane nisu zarasle i nakon 22 godine– kazao je Katica.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica istakao je da  su članovi udruženja danas na ovom mjestu kako bi sačuvali istinu od zaborava i obnovili sjećanje na nevino stradale.

- Ako zaboravimo ovakve stvari koje su nam se dešavale tokom četverogodišnje opsade mi smo saučesnici u zločinu. Teško je ovakvu beskrajnu tugu opisati riječima, posebno što se radi o djeci kojoj je nasilno prekinuto djetinjstvo i njihovi dječiji snovi - kazao je Grabovica.

#BiH