Članak

Rešo: Sredstva FZZZ-a su za zapošljavanje, a ne za Razvojnu banku

Teza o tome da će zbog našeg raspolaganja našim sredstvima Razvojna banka na bilo koji način biti ugrožena je potpuna besmislica, kaže Rešo.

Nikakav razlog ne postoji da sredstva koja su namijenjena za zapošljavanje budu garant stabilnosti Razvojne banke FBiH, ona su garant za zapošljavanje, a ne čuvanje stabilnosti banke, kazao je za novinsku agenciju Patria (NAP) Kenan Rešo, direktor  Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) reagirajući na informacije koje su objavljene u medijima, a koje je navodno Ramiz Džaferović, bivši direktor Razvojne banke kazao u Tužilaštvu.

Tako je objavljeno da je Džaferović kazao kako je Razvojna banka treba biti prevarena za dva miliona KM, a da su ta sredstva putem FZZZ-a trebala ići mostarskoj firmi „Kera-Steel-Team“, a zalog je bila neupotrebljiva oprema stara 40 godina.

- Rečeno je da je Federalni zavod pokušao izvršiti prevaru u plasmanu kredita prema firmi „Kera-Steel-Team“, ali nikakav kredit u tu firmu nije plasiran, a u ovom trenutku postoji i naše objektivno neslaganje sa koleteralom koji je ponuđen i u tom smislu to je zadnja obaveza koja je ostalala da „Kera-Steel-team“ proba obezbijediti. Nadam se da će u toku naredne sedmice uspjeti osigurati koleteral. Međutim, ukoliko ga ne obezbijede kredit neće biti plasiran – kaže Rešo.

On je dalje potcrtao da oni ne vrše bilo kakav pritisak da Razvojna banka iz svojih fondova bilo kome, pa ni firmi „Kera-Steel-Team“ plasira sredstva.

- Ono što je predmet ugovora između Federalnog zavoda za zapošljavanje i Razvojne banke jeste komisioni posao. Dakle, u svim momentima koji se pojavljuju u cijeloj ovoj priči riječ je o našim sredstvima. Mi nemamo nikakav utjecaj na sredstva Razvojne banke. Međutim, ona je nama komisiona banka u ovom postupku i ona je ta koja po ugovoru treba plasirati sredstva namijenjena za zapošljavanje. Priča o tome da će se Razvojna banka plasmanom sredstava biti ugrožena je izmišljotina, jer ova sredstva nisu ni namijenjena da čuvaju stabilnost Razvojne banke, već za projekte otvoranje novih radnih mjesta i čuvanje postojeće zaposlenosti – pojašnjava Rešo.

Svi aranžmani koji se reliziraju iz ovog depozita koji Federalni zavod ima u Razvojnoj banci služe isključivo za tu i nikakavu drugu namjenu, precizirao je Rešo, dodavši da je jedini uslov kojeg očekuju dovoljno dobar koleteral, koji daje garanciju da će javna sredstva biti zaštićena.

- Teza o tome da će zbog našeg raspolaganja našim sredstvima Razvojna banka na bilo koji način biti ugrožena je potpuna besmislica, jer niko nema pravo  nekome ko je komitent banke ograničavati na koji način će upravljati svojim sredstvima i nije tu Razvojna banka čuvar tih sredstava već ona je komisiona banka koja ima plasirati sredstva tamo gdje deponenet kroz odgovarajuće uslove odredi – napominje Rešo.

On je dodao da je u slučaju svih kredita koji su plasirani posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje kompletna procedura provedena i svaki fening koji je otišao prema firmama potpuno je u skadu sa zakonom.

- Osim zakona sve je rađeno i sa zdravom pameću, jer iz ovih sredstava danas je sačuvana postojeća zaposlenost i u Krivaji i nadam se da će se i ovaj program otvaranja 80 novih radnih mjesta u Stocu realizirati – dodao je Rešo.

#Biznis