Članak

U Velikoj Britaniji se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici

Državna ceremonija će se održati 6. jula u Westministerskoj katedrali u Londonu kada se očekuje dolazak preko 2.000 ljudi.

Bosanka koja živi u Stoke-on-Trent-u Aida Salkić Haughton pridružila se volonterima koji u saradnji sa britanskim dobrotvornim društvom obilježavaju 20. godišnjicu Srebreničkog genocida specijalnim događajem već drugu godinu zaredom, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Volonteri će u saradnji sa Remembering Srebrenica i YMCA North Staff (Kršćanska Zajednica mladih Sjeverni Staffordshire) organizirati drugi po redu Dan sjećanja na Srebrenicu u Stoke-on-Trentu-u.

Ovogodišnja komemoracija u Stoke-u je planirana za 10. juli 2015. godine, a održat će se u konferencijskoj sali  YMCA. Lokalni volonteri trenutno pripremaju program događaja planiranih za ovaj dan.

Aida Salkić (41), rodom je iz Cazina i već 4,5 godine živi u Stoke-on-Trent-u. Radi za Kršćansku Zajednicu mladih.

- Nakon što sam prošle godine prisustvovala obilježavanju Dana Srebrenice u organizaciji Gradskog  vijeća Stoke-a, odlučila sam da se uključim i u samu organizaciju ovog događaja i da pomognem podizanju svijesti o užasnim događajima koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine.  Ja mislim da žrtve Srebrenice ne smiju biti zaboravljene i svako od nas mora, koliko je to u njegovoj moći da pomogne preživjelima, ali i da obrazuje mlade generacije kako se takav genocid više nikad ne bi ponovio – kazala je Salkić Haughton.

Remembering Srebrenica podiže svjesnost o genocidu na području Ujedinjenog Kraljevstva. Sarađuju sa ljudima širom zemlje kako bi se se pomoglo ojačavanje britanskog društva tako što uče lekcije iz historije. Isto tako, ovo društvo je uključeno u organizaciju nacionalnih kulturnih događaja u cilju obilježavanja Memorijala.

Ovogodišnji cilj je organizacija 100 događaja širom Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih će se većina  održati tokom Memorijalne sedmice (6-12 juli 2015.).

Državna ceremonija će se održati 6. jula u Westministerskoj katedrali u Londonu kada se očekuje dolazak preko 2.000 ljudi.

Ova organizacija omogućuje pojedincima iz UK da otputuju u Srebrenicu i razgovaraju sa preživjelima i porodicama onih čiji članovi porodica ubijeni.

Ovom prilikom YMCA želi da uključi što više mladih kako bi ih naučili o događajima i posljedicama rata u Bosni i Hercegovini - ističe Aida.

#BiH