Članak

Sarajevo: Obnovljen odjel za boravak osoba oboljelih od demencije

Direktorica Doma Nafa Dizdarević je kazala da je Općina Centar primjer kako se svi nivoi vlasti trebaju odnositi prema ovoj, ali i sličnim institucijama.

U prostorijama Kantonalne javne ustanove ''Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba’'' u Nahorevskoj ulici 195 (nekadašnja bolnica ''Dr. Ernest Grin'') predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Karolina Karačić svečano su otvorili obnovljeni Odjel za boravak osoba oboljelih od demencije, prenosi novinska agencija Patria.  

Obnova ovog odjela, osim sredstvima Doma, realizirana je zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar u iznosu od 30.000 KM i humanitarne organizacije ''Crkva Isusa Krista - svetaca posljednjih dana'' koja je pomogla sa 10.000 KM.

Direktorica Doma Nafa Dizdarević je kazala da je Općina Centar primjer kako se svi nivoi vlasti trebaju odnositi prema ovoj, ali i sličnim institucijama.

-Senzibilitet koji ima Općina Centar na čelu sa načelnikom Dževadom Bećirevićem osjeti se i u 2015., ali i prethodnim godinama. Prostorije su adaptirane i urađene prema najvišim standardima. Realizacija ovog projekta nam mnogo znači- naglasila je Dizdarević.

Predsjedavajući Ajnadžić je istakao da je Općina Centar ponosna što je participirala u projektu koji je namijenjen isključivo dementnim osobama.

-Zadovoljni smo što je aktivnost za koju su zaslužni načelnik Dževad Bećirević i Općinsko vijeće Centar realizirana u potpunosti- kazao je Ajnadžić i dodao da će Općina i u budućnosti pomagati rad ove socijalne i zdravstvene ustanove.

Općina Centar je samo u posljednje dvije godine za pomoć ''Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba'' izdvojila 65.000 KM, a i u 2015. je obezbijeđeno 15.000 KM.

Svečanom otvorenju obnovljenih prostorija prisustvovali su ministrica zdravstva KS Emira Tanović–Mikulec, v.d. direktora kantonalnog Centra za socijalni rad Mevludin Avdić, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja ''Bjelave'' Saudin Đurđević, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i savjetnik predsjedavajućeg OV Centar Adil Katica, saopćeno je iz Općine Centar. 

#BiH