Članak

Zvizdić i Cavusoglu: Turska snažno podržava put BiH ka EU i NATO-u

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, prenosi novinska agencija Patria.

Zvizdić je informirao ministra Cavusoglua o aktuelnim političkim dešavanjima i upoznao ga sa prioritetima rada Vijeća ministara BiH, ističući da su to evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava.

On je rekao da je pred Bosnom i Hercegovinom pozitivno razdoblje i da su u toku pripreme za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zahvalio se i na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka integracijama u Evropsku uniju i NATO.

Ministar Cavusoglu je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću i svim članovima Vijeća ministara na imenovanju i poželio im puno uspjeha u radu. Izrazio je tugu i bol zbog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku i uputio saučešće.

Naglasio je da Turska snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine i da će nastaviti pružati podršku u procesu integracija u NATO. Istaknuo je važnost skorog preuzimanja predsjedavanjem Vijećem Evrope i najavio svoj dolazak  na ceremoniju u Bruxelles.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je ekonomski razvoj BiH nulti prioritet i da će naredni period biti posvećen tom segmentu, te da će BiH uskoro dobiti i svoj nacionalni program ekonomskih reformi.

Ukazao je i na pogodnosti investiranja u sektore energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, turizma,obrazovanja i prehrane. Rekao je i da bi u cilju povećanja broja turskih turista bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo – Ankara.

Sastanku je prisustvovao i Cihad Erginaj, ambasador Republike Turske u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

#BiH