Članak

Svađa oko govora: Zašto Izetbegović i Halilović nisu došli na Igman?

Kako poručuju izvori Patrie, sramotno je da najviši državni i ratni vojni funkcioneri nisu u stanju održati govor na manifestaciji sjećanja na odbranu, a da to ne bude predizborno prepucavanje i zloup

Centralna manifestacija „Odbrana BiH - Igman 2014.“ okončana je danas na olimpijskoj planini i to bez govora najviših političkih dužnosnika države, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP). Počast ovoj velikoj bitki je svojim prisustvom odao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koji je bio i supokrovitelj manifestacije.

Međutim, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, iako su organizatori očekivali i njegovo obraćanje, do kraja skupa se uopće nije pojavio na Igmanu. Hiljade prisutnih na skupu kojim se čuva sjećanje na jednu od najvažnijih bitaka u odbrani države slušali su samo obraćanje v.d. premijera KS Muhameda Kozadre.

Kako saznaje bh. novinska agencija Patria, uoči održavanja ove tradicionalne manifestacije na Igmanu odvijala se prava drama unutar Organizacionog odbora, a u kojoj je možda i razlog Izetbegovićevog nedolaska na Igman.

Naime, glavni finansijer manifestacije je Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja u Sarajevu, a ministar Faid Hećo je iz Bosansko-patriotske stranke Sefera Halilovića. Prošle godine, general Halilović je govorio na Igmanu, a Hećo je očekivao da će tako biti i ove godine. Međutim, kako saznajemo, drugi članovi Organizacionog odbora, neki od njih bliski Izetbegoviću su se tome usprotivili, jer im se nije sviđalo šta je Halilović govorio.

Oni su tražili da se obrati prisutnima samo Izetbegović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, ali ne i Halilović. Ali, ministar Hećo se pobunio i zaprijetio da će obustaviti finansiranje skupa i blokirati novac. Kako su nam potvrdili pouzdani izvori došlo je do teških riječi i međusobnih optužbi za zloupotrebu skupa u političke svrhe.

Iako je član Organizacionog odbora Fikret Prevljak jučer za NAP rekao da nema takve informacije, te da očekuje obraćanje i Izetbegovića i Halilovića, današnji izostanak obojice je samo potvrdio postojanje sukoba i nesuglasica.

Kako poručuju izvori Patrie, sramotno je da najviši državni i ratni vojni funkcioneri nisu u stanju održati govor na manifestaciji sjećanja na odbranu, a da to ne bude predizborno prepucavanje i zloupotreba.

- Ne znam šta je gore, ovo što se nisu nikako obratili i što su ignorirali ovaj skup, ili to što su htjeli da na njemu drže političke govore – rekao je jedan od prisutnih demobilisanih boraca na skupu na Igmanu, prenosi NAP.

 

#BiH