Članak

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Turković i ostali

Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, potvrdio je za novinsku agenciju Patria da je Turkoviću sada određen pritvor do godinu dana, te da je ponovno suđenje zakazano za 18. septembar.

Apelaciono vijeće suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković.

Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, potvrdio je za novinsku agenciju Patria da je Turkoviću sada određen pritvor do godinu dana, te da je ponovno suđenje zakazano za 18. septembar.

Sud BiH je u slučaju Zijada Turkovića i drugih izrekao kaznu u trajanju od 100 godina za višemilionsku pljačku Cargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet osoba, šverc droge, oružja, iznudu i drugih krivičnih djela.

No, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u ovom predmetu, uvaživši žalbu odbrane.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović kazao je danas u izjavi za Avaz da je ukidanje prvostepene presude Turkoviću katastrofa za pravosuđe BiH te da ne zna dokle će nas ovakvi slučajevi dovesti.

Presuda u slučaju Turković je u cijelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena. 

Zijad Turković i Milenko Lakić dobili su kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović 12, a Fadil Aljović pet godina. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi, piše NAP.

#BiH