Članak

Zijadić: Naredne godine Velikim Poljem će defilirati veterani tri korpusa

Ove godine, kazao je Zijadić za NAP, počasni defile i postrojavanje imale su tek neke jednice 1. Korpusa Armije RBiH, na čelu sa ratnim komandantom korpusa Nedžadom Ajnadžićem. A, već od naredne godin

Generalni sekretar Organizacionog odbora Fonda memorijala Suad Zijadić rekao je kako će sljedeće godine Velikim Poljem na Igmanu defilirati veterani svih jedinica 1. Korpusa Armije RBiH, veterani 2. Korpusa te veterani 3. Korpusa Armije RBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Ove godine, kazao je Zijadić za NAP, počasni defile i postrojavanje imale su tek neke jednice 1. Korpusa Armije RBiH, na čelu sa ratnim komandantom korpusa Nedžadom Ajnadžićem. A, već od naredne godine na manifestaciju će biti pozvane sve jedinice ovog korpsua, kao i jedinice 2. i 3. Korpusa Armije RBiH.

Hiljade ljudi okupilo se 1. avgusta ove godine na Velikom Polju na Igmanu, kako bi prisustvovali manifestaciji „Odbrana BiH - Igman 2014“, koja se obilježava već 15. godinu.

Nedžad Ajnadžić, ratni komandant 1. Korpusa Armije RBiH upozorio je u ranijoj izjavi za Patriu kako se mora znati razlika između onih koji su branili i onih koji nisu branili Bosnu i Hercegovinu tokom srpske agresije na našu zemlju od '92 do '95. godine, te kako je manifestacija koja se obilježava na Igmanu upravo svojevrsna nagrada za branitelje BiH.

Hiljade heroja iz svih krajeva BiH koji su učestvovali u oslobađanju zemlje od srpskog agresora prisjetili su se najtežih dana svog života ali i saboraca koji su poginuli za odbranu Bosne i Hercegovine.

Čudi da je Centralna manifestacija „Odbrana BiH - Igman 2014.“ okončana bez govora najviših političkih dužnosnika države. Počast ovoj velikoj bitki je svojim prisustvom odao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koji je bio i supokrovitelj manifestacije. No, iako je ranije bilo govora da će se na manifestaciji pojaviti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a najavljivan je bio i ratni general Sefer Halilović, oni se danas ipak nisu pojavili na Igmanu.

- Borcima se obratio Muhamed Kozadra kao premijer Kantona Sarajevo odnosno predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije. Svi drugi su odustali – rekao je Zijadić za NAP.

- Izetbegović je otišao na neku drugu stranu zbog ranije preuzetih obaveza. Komšić je bio tu, ali u njegovoj praksi nije da se obraća na ovakvim skupovima, posebno sada kada je izborna godina – tvrdi Zijadić. Kaže da odluka o obraćanju generala Sefera Halilovića na Velikom Polju nikada nije bila ni donesena na Organizacionom odboru, piše NAP. 

#BiH