Članak

Čavušolu održao sastanak sa Ivanićem i Izetbegovićem

Ministar Čavušolu je rekao da Republika Turska u potpunosti podržava BiH, te iskazao nadu da će aktuelna pozitivna klima utjecati na što skorije sprovođenje neophodnih reformi, kako bi BiH dostigla ev

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušolua, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za kontinuiranu podršku Republike Turske u svim oblastima i nadu da će se kvalitetna saradnja nastaviti i u budućnosti. Izraženo je zadovoljstvo najavljenom posjetom predsjednika Republike Turske u maju 2015. godine.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, članovi Predsjedništva su iznijeli stav da je EU prepoznala napore koje čini BiH, i koji se rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Čavušolu je rekao da Republika Turska u potpunosti podržava BiH, te iskazao nadu da će aktuelna pozitivna klima utjecati na što skorije sprovođenje neophodnih reformi, kako bi BiH dostigla evropske i svjetske standarde.

Obostrano je konstatovano da su politički odnosi između BiH i Turske prijateljski, bez otvorenih pitanja. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i dobrim ekonomskim odnosima koji postoje između dvije zemlje, te naglasili da bi ekonomsku saradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene, ali i rastom obima turskih investicija kroz direktna ulaganja u BiH. Pozdravljeno je odobrenje nove turske kreditne linije za razvoj malih i srednjih preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta, kao i aktivnosti TIKA-e na realizaciji razvojnih projekata u BiH.

#BiH