Članak

Politička previranja koče napredak BiH, potrebne hitne reforme

Kada je riječ o BiH zastupnici su se složili da političke elite moraju pokazati nedvosmislenu predanost i angažman u nastavku procesa reformi i približavanja EU.

Politička previranja najviše su kočila napredak u reformama u Albaniji i Bosni i Hercegovini u 2014. godini, kazali su zastupnici Evropskog parlamenta u dvije odvojene rezolucije, prenosi bh novinska agencija Patria.

- Obje zemlje trebaju jačati svoje demokratske procese, borbu protiv korupcije i uspostavu profesionalne i depolitizirane javne uprave. Za postizanje tih ciljeva potrebna je saradnja. 

Kada je riječ o BiH zastupnici su se složili da političke elite moraju pokazati nedvosmislenu predanost i angažman u nastavku procesa reformi i približavanja EU.

Jedan od parlamentaraca Cristian Dan Preda, inače izvjestilac za BiH kazao je da je politički zastoj, pretjerano složen i neučinkovit i da nedostatak saradnje između političkih lidera ozbiljno ometa stabilnost i razvoj zemlje.

- Svi se zalažemo za stavljanje BiH na stazu za članstvo u EU. No, da bi se to dogodilo, vlasti će morati pokazati hrabrost u provedbi reformi - dodao je.

Zastupnici EP pozdravili su usvajanje izjave u Predsjedništvu BiH kao i političkih lidera.

Zastupnici Europskog parlamenta su zabrinuti nedavnom izjavom na kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojom se poziva na referendum o neovisnosti za Republiku Srpsku 2018. godine, a koji je u suprotnosti sa teritorijalnim integritetom BiH.

Posebna pažnja treba se posvetiti provedbi presude Sejdić-Finci, a pozdravljeno je i stupanje SAA od 1. juna 2015. godine.

#BiH