Članak

Pendeš i Suljagić razgovarali sa švicarskim ambasadorom o nastavku saradnje

Ambasador Maurer je ministrici Pendeš i zamjeniku ministra Suljagiću čestitao stupanje na novu dužnost i preuzimanje vodećih pozicija u resoru odbrane, te poželio uspješno vođenje ove institucije na p

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra Emir Suljagić sa saradnicima primili su ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Heinricha Maurera, prenosi novinska agencija Patria.

Ambasador Maurer je ministrici Pendeš i zamjeniku ministra Suljagiću čestitao stupanje na novu dužnost i preuzimanje vodećih pozicija u resoru odbrane, te poželio uspješno vođenje ove institucije na putu euroatlantskih integracija.

Ministrica Pendeš je ovom prilikom informirala ambasadora Maurera o tekućim prioritetima i aktivnostima MO i OS BiH na putu ostvarenja strateških ciljeva i što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Kao prioritetne aktivnosti u tekućoj godini ona je istakla pitanja rješavanja perspektivne vojne imovine, viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, humanitarno deminiranje, što će novi menadžment koji je svojevrstan spoj iskustva, mladosti, znanja i htijenja, nastojati ostvariti u narednom periodu.

Ministrica je ovom prilikom istakla i pohvalila dobru dosadašnju bilateralnu saradnju između BiH i Švicarske Konfederacije, sa posebnim naglaskom na pomoć u obuci naših kadrova  u ovoj zemlji, mnogobrojnim donacijama vezanim za unapređenje procesa rješavanja viškova naoružanja i municije, te stvaranja boljih uslova za sigurnijim skladištima naoružanja i municije koji su u posjedu MO i OS BiH.

Ambasador Maurer je iskazao punu podršku procesu integracija BiH u euroatlanske strukture i   opredjeljenje njegove Vlade da snažno podrži process rješavanja viškova naoružanja i municije u svrhu stvaranja boljeg i sigurnijeg okruženja u BiH, ali i u regionu.

Sagovornici su, također, izrazili nadu da će se bilateralna odbrambena saradnja između dvije zemlje nastaviti u svim navedenim područjima saradnje i to na obostrano zadovoljstvo, saopćeno je iz Ministarstva odbrane. 

#BiH