Članak

Sutra obilježavanje godišnjice zločina nad logorašima logora Kamenica kod Drvara

U logor Kamenica, koji je bio u funkciji od 1992. do 1995. godine, u samici, na zvjerski način ubijani su i premlaćivani su do smrti bošnjaci sa područa općina Bihać, Bosanski Petrovac i Bosanska Krup

Savez udruženja logoraša USK- a i Savez logoraša u Bosni i Hercegovini sutra organizuju obilježavanje godišnjice zločina nad logorašima koncentracionog logora Kamenica kod Drvara, sa početkom u 11 sati, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U logor Kamenica, koji je bio u funkciji od 1992. do 1995. godine, u samici, na zvjerski način ubijani su i premlaćivani su do smrti bošnjaci sa područa općina Bihać, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa. Kroz ovaj logor prošlo je više od 200 logoraša, od kojih je 50 ubijeno.

Za zločine u logoru Kamenica, pred Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni Dragan Rodić na osam godina zatvora i to za krivična djela zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika te Ratko Dronjak, koji je za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen na 18 godina zatvira, prenosi NAP.

#BiH