Članak

Koalicija s Dodikom značila bi izdaju

Komentarišući navode lidera SNSD-a Milorada Dodika da će biti osovina pri formiranju vlasti na nivou BiH, Bosić je rekao da je Čović Dodiku posljednja šansa.

Gostujući u emisiji Puls BN TV , lider SDS Mladen Bosić ponovio je svoj stav da SDS neće ulaziti u koaliciju sa SNSD-om pri formiranju vlasti, jer bi to značilo izdaju njihovog predizbornog obećanja i zalaganja za proces promjena, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). 

"Ako bismo mi ušli u koaliciju sa SNSD-om mi bismo bili sredstvo nastavka provođenja njihove politike. Ako bismo ušli u Vladu sa SNSD-om koji kontroliše skupštinsku većinu, kako bismo otvorili proces o kojima smo pričali?", rekao je Bosić

"To je nemoguće. To je protiv ličnih interesa interesa ljudi koji su u SNSD-u", kaže Bosić i dodaje:

"Kako ćete otvoriti proces velikih afera i velikih korupcija kad su one vezane direktno za vrh vlasti SNSD-a i vi sad da idete u koalicuju sa njima, to je jednostavno nespojivo".

Komentarišući navode lidera SNSD-a Milorada Dodika da će biti osovina pri formiranju vlasti na nivou BiH, Bosić je rekao da je Čović Dodiku posljednja šansa.

"Teško da možete biti osovina sa 10 poslanika, to je nemoguća misija. Dodik je u panici od gubitka utjecaja kompletno na nivou BiH", kaže Bosić.

Lider SDS-a dodaje da je Dodik svjestan da je izgubio jednu polugu. Izgubio je člana Predsjedništva BiH, osjeća da gubi učešće u skupštinskoj većini, tj. u Vijeću ministara i da je razgolitio odnos sa Čovićem.

Mladen Bosić je naglasio da bi trebalo raspisati vanredne izbore jer su krađe na Opštim izborima 2014. bile očigledne.

"Iznenađen sam što CIK nije htio da ponovi prebrojavanje glasova, i samim tim podgrijava sumnju u cijelu regularnost izbornog procesa", kaže Bosić i dodaje:

"Ostat će sumnja na rezultat izbora i kasnije na legitimitet onih koje CIK proglasi pobjednikom".

Bosić je rekao da SDS ne trči za foteljama pri formiranju vlasti, oni nemaju zahtjeve za bilo koje mjesto.

"Naš cilj je da razvlastimo one koji su trenutno na vlasti, da dobijemo mjesta putem kojih bismo se borili protiv korupcije i da pokrenemo točak promjena", kaže Bosić i navodi da su to mjesta ministra finansija, ministra policija i ministra pravosuđa.

#BiH