Članak

Agencija Patria svim muslimanima želi Ramazan Mubarek Olsun!

Večeras, nakon zalaska sunca, po lunarnom, hidžretskom kalendaru za 1435. godinu nastupa ramazan deveti mjesec islamskog kalendara, kada su svi zdravi muslimani, koji nisu na putu, dužni postiti, piše

Večeras, nakon zalaska sunca, po lunarnom, hidžretskom kalendaru za 1435. godinu nastupa ramazan deveti mjesec islamskog kalendara, kada su svi zdravi muslimani, koji nisu na putu, dužni postiti, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Post, prema islamskim propisima, znači suzdržavanje od jela i pića, seksualnih odnosa, loših riječi i ponašanja, od zore pa sve do zalaska sunca. Ramazan može trajati 29 ili 30 dana, a ove godine će vjernici u BiH postiti 30 dana.

Post je jedan od osnovnih stubova islama. Osim posta, muslimani širom svijeta tokom ovog mjeseca izdvajaju dio svoje imovine koju daju za pomoć siromašnima. To se naziva zekatul-fitr ili sadekatul-fitr. Muslimani tokom ramazana obavljaju i dobrovoljni zajednički namaz – teravih namaz.  

Za Bošnjake je to posebno vrijeme jačanja vjere, radosti, očuvanja i učvršćivanja rodbinskih veza, a i mnogi se običaji vezuju za ovaj sveti mjesec - od učenja mukabela, do organizovanja zajedničkih iftara na koje se pozivaju prijatelji, komšije i rodbina.

Neka jela, poput tope, u Sarajevu i drugim gradovima se, uglavnom, spremaju samo uz ramazan.

Prvi sehur vrijeme kada vjernici započinju post je sutra u 2 i 31 sati, dok je prvi iftar, vrijeme kada vjernici prekidaju post, u 20:39 sati.

Redakcija bh. novinske agencije Patria svim muslimanima želi Ramazan mubarek olsun!

#BiH