U okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o. , podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine- REDAH, danas je u hotelu Brotnjo u Čitluku održan okrugli sto na temu „Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz uvođenje suhog leda u proces proizvodnje, prenosi novinska agencija Patria.
Okrugli sto je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza prof. dr. sc. Marka Ivankovića pod nazivom „Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine“, dok se u drugom dijelu govorilo na temu „Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina“ sa posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu.
Prezentatori su bili g. Darko Bogdanović – Vinarija Aleksandrović i MESSER-ovi stručnjaci Admir Ibrahimović i Pavo Šaravanja, uz moderaciju prof.dr.sc. Marka Ivankovića.
Uz prisustvo velikog broja učesnika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora jer su učesnici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proističu iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja.
Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru. Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.
Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna evropskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.
Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha. Prva radionica na temu „Široki spektar korištenja suhog leda“ održana je u Mostaru u augustu prošle godine.