Članak

Održan Okrugli sto na temu „Vino kao bh. brend“

Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha. Prva radionica na temu „Široki spektar korištenja suhog leda“ održana je u Mostaru u augustu prošle godine.

U okviru razvojnog partnerstva s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o. , podržanog od strane develoPPP.de programa, koji se po nalogu Njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) implementira putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Regionalnom agencijom za razvoj Hercegovine- REDAH, danas je u hotelu Brotnjo u Čitluku održan okrugli sto na temu „Vino kao bosanskohercegovački brend“- Mogućnosti poboljšanja kvalitete vina kroz  uvođenje suhog leda u proces proizvodnje, prenosi novinska agencija Patria.

Okrugli sto je realiziran u dva tematska dijela. U prvom je prezentirana analiza prof. dr. sc. Marka Ivankovića pod nazivom „Stanje i perspektiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini do 2021. godine“, dok  se u drugom dijelu govorilo na temu „Mogućnosti korištenja suhog leda u procesu proizvodnje vina“ sa posebnim osvrtom na praktična iskustva u primjeni suhog leda u vinarstvu.

Prezentatori su bili g. Darko Bogdanović – Vinarija Aleksandrović i MESSER-ovi stručnjaci Admir Ibrahimović i Pavo Šaravanja, uz  moderaciju prof.dr.sc. Marka Ivankovića.

Uz prisustvo velikog broja učesnika, posebno predstavnika vinarija i vinarske industrije u BiH, ovaj okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora jer su učesnici bili izuzetno zainteresirani za pogodnosti koje proističu iz korištenja suhog leda u poboljšanju kvalitete vina kao i njegove distribucije i skladištenja.

Suhi led je CO2 u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi – 79°C, a dobiva se od tečnog CO2 pod kontroliranim uslovima u posebno konstruiranoj mašini – peletizeru.  Nakon toga priprema se kroz tehnološke procese za upotrebu u vinarstvu, prehrambenoj industriji ali i u čišćenju različitih industrijskih mašina i pomagala.

Benefiti su veliki, od zadržavanja trajnosti kvalitete i arome vina do toga da su vina sa suhim ledom konkurentna evropskim i svjetskim koji već duže vrijeme primjenjuju ovu komponentu u proizvodnji, a koja je sada već nezaobilazna u proizvodnji vrhunskih vina.

Suhi led je ona tačka razdvajanja vrhunskog od dobrog vina. On je tajna formula uspjeha. Prva radionica na temu „Široki spektar korištenja suhog leda“ održana je u Mostaru u augustu prošle godine.

#Biznis