Članak

Okončan projekat saradnje općina na obnovi dijela Spomen-parka Vraca

Koldžo je istakao da se na prostoru Spomen-parka čuva spomen na 9.091 ubijenog Sarajliju u toku odbrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu.  

SARAJEVO, (Patria) - Na Spomen – parku Vraca danas je upriličena završna manifestacija u okviru realizacije projekta „Sanacija dijela Spomen parka Vraca“ koji se implementira kroz partnerstvo dvije lokalne zajednice, Općine Novo Sarajevo i Opštine Istočno Novo Sarajevo u okviru programa „Izgradnja Mjera Povjerenja (CBM)“ koji realizira Vijeće Evrope u saradnji sa općinama/opštinama u Bosni i Hercegovini.

U okviru navedenog projekta izvršeni su radovi na sječi rastinja, čišćenju i uređenju parkovske površine, kao i odvoz organskog i anorganskog otpada. Nakon toga pristupilo se uređenju pješačkih staza, te su iste opet stavljene u funkciju. U projektu su učestvovali učenici osnovnih škola „Grbavica“ i „Sveti Sava“. 

Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo kazao je da je ovo izvanredan primjer saradnje dvije lokalne zajednice u dva entiteta te je najavio još zajedničkih projekata. 

„Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog svoje blizine i međusobne povezanosti zaista zaslužuju da lokalni nivoi vlasti ali i svi ostali sarađuju. Ovaj projekat koji smo zajednički realizovali, a nalazi se na samoj entitetskoj granici i dvije lokalne zajednice jeste samo početak saradnje. Dio koji se odnosi na rekonstrukciju, odnosno popravku Spomen-obilježja Vraca koji je dio naše zajedničke prošlosti i onoga što nas zajednički veže jeste samo mali pokazatelj na čemu sve možemo raditi zajedno“, kazao je Ćosić. 

On je dodao da na ovom lokalitetu ima još puno posla. 

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo kazao je da je ovaj projekat samo nastavak aktivnosti koje je općina provodila već proteklih godina na ovom lokalitetu.   
„Samo uređenje ovog kompleksa izuzetno puno košta. Općina Novo Sarajevo svake godine izdvaja prilična sredstva i mislim da smo jedini nivo vlasti koji to kontinuirano radi. Od 2010. do danas oko 700.000 KM je uloženo u razne vidove adaptacije: javne rasvjete do ovog platoa, poliranja i rekonstrukcije dijela spomenika, pa sanacije stepeništa, slivnih rešetki i niza drugih aktivnosti“.

Koldžo je istakao da se na prostoru Spomen-parka čuva spomen na 9.091 ubijenog Sarajliju u toku odbrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu.  

„Imamo veliku moralnu obavezu da sačuvamo ovaj kompleks za generacije koje dolaze i važna je činjenica da nam je za realizaciju projekta bila potrebna pomoć iz oba entiteta“, kazao je Koldžo. 

Munib Buljina iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva kazao je da je spomenički kompleks Vraca nacionalni spomenik kulture.

„Zbog svojih kulturno-historijskih, edukativnih, dokumentarnih, umjetničkih vrijednosti i zbog toga se našao na listi zaštićenih spomenika kulture. To je jedan od najvrijednijih spomenika ovog karaktera na području BiH. Kompleks je izgrađen 1981. godine kao centralno mjesto gdje su pohranjeni ostaci ubijenih žrtava, građana, boraca, nosilaca aktivnosti na pripremi odbrani Sarajeva u ratu 1941-1945“, kazao je Buljina. 

Istakao je da obnova ovog kompleksa traje već godinama i da je u najvećoj mjeri to finansirala Općina Novo Sarajevo, a u manje obimu Kanton Sarajevo. Buljina je kazao da Spomen-park Vraca može biti samofinansirajući objekat, ali da je takva odluka na višim nivoima vlasti. 
 

#BiH