Članak

Protesti pred zgradom Vlade KS: Radnici u zdravstvu ne odustaju od zahtjeva

Okupljeni sumnjaju da i neka buduća Vlada može donijeti novosti i riješiti problem.

SARAJEVO, (Patria) - Pred zgradom odlazeće Vlade KS okupilo se više stotina zdravstvenih radnika s porukom da su im ukrali godinu dana. Prije svih resorna ministrica zdravstva Amela Sofić (DF) označena je kao krivac za diskriminaciju. Štrajk je počeo 2. septembra i od tada nikada nije prekinut. 

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu kazao je da je nezapamćen odnos da se razjedine zdravstveni radnici koji jedni bez drugih ne mogu.

"Ako je igdje zastupljen timski rad onda je to u zdravstvu. Kad dođe hitan slučaj onda svi zbrinjavaju hitan slučaj, nema razdvajanja", kazao je Selimić dodavši da pacijenti nisu ispaštali jer su radili više od 80% posla. 

Kazao je da su danas izašli na proteste da podsjete Vladu KS da su živi i zdravi. Na pitanje šta očekuju od nove Vlade, Selimić je kazao da ne misli da će Sofić ostati ministrica. U utorak će biti održan sastanak Glavnog odbora nakon kojeg će odlučiti koji su dalji koraci. 

Amela Sofić ministrica koju neki i ne znaju kako izgleda u svom mandatu je favorizirala doktorski sindikat, ignorirala klinički i zdravstvenih radnika odbacila kao da ne postoje iako su sudski reprezentativni.

Okupljeni sumnjaju da i neka buduća Vlada može donijeti novosti i riješiti problem, te se nadaju da će sudska odluka o diskriminaciji biti u njihovu korist.

Kemo Delihasanović, član Štrajkačkog odbora kazao je da neće odustati od svojih zahtjeva i da traže izjednačavanje koeficijenata.

#BiH #štrajk #VladaKS #ZdravstveniRadnici