Članak

Koldžo posjetio Dječiju kuću, donirana vrijedna oprema za kreativne radionice

Direktorica Dječije kuće Zorica Miličević ističe da su najposjećenije sekcija iz vannastavnih aktivnosti. 

SARAJEVO, (Patria) - Od početka rada Dječije kuće na Grbavici od marta ove godine kroz sekcije i aktivnosti prošlo je 6.000 djece i posjetilaca. Od prvog dana počele su sa radom različite sekcije koje su besplatne zahvaljujući Općini Novo Sarajevo. Danas je donirana i vrijedna oprema za nekoliko sekcija, muzičku, baletnu, umjetničku, a u toku je nabavka opreme za mlade inovatore.  

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da su se djeca i roditelji opredijelili za određene aktivnosti u Dječijoj kući, naročito kada je riječ o umjetničkim žanrovima. 

„Oprema će omogućiti da se u sedam-osam različitih sekcija i prošire aktivnosti i da se odvijaju na onaj način kako to savremeni trendovi diktiraju. U toku je nabavka opreme za mlade inovatore vrijedna 40.000 KM koja se odnosi na nabavku specijalističke opreme za robotiku“, kazao je Koldžo. 

Dio projekata prenesen je iz Međunarodnog centra za djecu i omladinu u Dječiju kuću jer je objekat namijenjen najmlađoj uzrastnoj kategoriji djece. 

„Ovaj objekat živi maltene cijeli dan, a ovom opremom će se povećati i kapaciteti i mogu doći ovdje i upražnjavati svoje umjetničke sklonosti“, zaključio je Koldžo. 

Direktorica Dječije kuće Zorica Miličević ističe da su najposjećenije sekcija iz vannastavnih aktivnosti. 

„Djeca su ovdje mnogo naučila, prve korake iz robotike, pravljenja predmeta, odziv i roditelja i djece je ogroman. Muzička radionica je krenula nakon dva mjeseca pop-rock škola, a djeca su već uzela učešće na takmičenjima čak i na Supertalentu u Hrvatskoj. Dobili smo opremu za školu klavira, školu, gitare, harmonike, flaute“, kazala je Miličević. 

Današnjom donacijom opreme vrijedne 70.000 KM kompletirana je kreativna radionica koja je višenamjenska. Donirani su klaviri, falute, gitare, mobilne šiške za balet, strunjače...

„Tu će djeca učiti prve korake iz slikanja, kiparstva, scenografije, kostimografije, grafike. Dobili smo keramičku peć, presu grafičku, vajarski stalak, dječije kozliće. Škola šaha radi već tri ili četiri mjeseca. Imali smo i predstavu koja je izvedena na našoj sceni“, kazala je Miličević. 

Ona je istakla da je riječ o vrlo popularnom i posjećenom prostoru. Pozvala je sve roditelje i djecu da se uključe u aktivnosti. 

„Dolaze nam i građani, sjednu pročitaju novine. Otvoreni smo svaki dan od 8 do 21 sati“. 
 

#Lifemagazin