Članak

Ahmetović: Podjele unutar SDA postala je evidentna

Smjena Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA izazvala je različite reakcije kod članova Predsjedništva SDA. Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović kazao je da sinoćnje glasanje produbilo podjele u s

Smjena Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA izazvala je različite reakcije kod članova Predsjedništva SDA. Za bh. novinsku agenciju Patria jedan od potpredsjednika SDA Sadik Ahmetović kazao je da SDA ima puno većih prioriteta, a najveći je izborna pobjeda na predstojećim izborima.

- Mislim da ništa što bi ugrozilo tu pobjedu ne treba biti predmet rasprave. Mislim da ovo sinoćnje glasanje ne doprinosi jačanju stranke i bojim se da će ovakav način, odnosno pristup produbiti neke podjele u stranci koje su sinoć u samom glasanju bile evidentne – kazao je Ahmetović.

On je naglasio da je glasao po opredjeljenju i stavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

- Predsjednik Tihić je prenio svoj stav da to ne radimo jer to nije potrebno. I sve dok predsjednik Tihić na bilo koji način pa i u ovim  uslovima ima kao predsjednik stranke svoje stavove o određenim pitanjima ja ću i dalje tako glasati, dakle slijedit ću stav predsjednika Tihića – kazao je Ahmetović za NAP.

Podsjećamo, nakon višesatne rasprave na prijedlog Asima Sarajlića i insistiranje Bakira Izetbegovića, uprkos poruci Tihića da se protivi toj smjeni, ona je izglasana. Navodno, smjena je izglasana uvjetno, dok se ne dobije potvrda Tihića kojeg će, kako je zaključeno kontaktirati Izetbegović. 

Rezultat glasanja 14 za i 10 protiv smjene, potvrdio je raskol u stranci, u potpunosti po liniji Tihić-Izetbegović. Presudilo je očito što Tihić nije bio prisutan.

Nakon smjene, Izetbegović je kazao da će otići kod Tihića da vidi njegovu reakciju na ovu odluku.

-  Ako bi predsjednik Tihić bio protiv, ja bih onda ovu odluku još jednom razmotrio, odnosno poništio. Ne bih radio nešto protiv čega je predsjednik Tihić – kazao je Izetbegović.

 

#BiH