Članak

Bakirov otac je bio u zatvoru zbog verbalnog delikta, a mi zbog istog kažnjavamo Alispahića!?

Ne stišava se bura u Stranci demokratske akcije (SDA) nakon što je sinoć smijenjen Bakir Alispahić iz Kadrovske komisije ove stranke.

Ne stišava se bura u Stranci demokratske akcije (SDA) nakon što je sinoć smijenjen Bakir Alispahić iz Kadrovske komisije ove stranke. Asim Sarajlić, koji je i potencirao ovu smjenu kazao je za portal Klix da je Sulejman Tihić, predsjednik stranke jutros odobrio ovu smjenu te da je obavijestio sve članove Predsjedništva o tome. Međutim, Alija Budnjo, član Kadrovske komisije SDA i Glavnog odbora SDA kazao je u izjavi za novinsku agenciju Patria da on nema takve informacije te da se jutros nije čuo s Tihićem.

- Ja sam se čuo u ponedjeljak s Tihićem i razgovarali smo o tome i moje infomacije kazuju drugačije. Vidio sam i SMS poruku kod Salmira Kaplana još dok je sjednica trajala, on je rekao da se to zaustavi i ne dira – kazao je Budnjo.

On je dalje pojasnio da je i nedavno bio u posjeti kod Tihića te da i tada on nije odobravao tu smjenu, pa čak niti onu kada je Alispahić uklonjen iz Odbora za sigurnost SDA.

- Faktički je bilo 12 glasova protiv smjene, jer su dvojica članova izašla jer nisu mogla čekati glasanje, 14 je bilo za smjenu. Koldžo i Mandra (Nedžad i Nermin načelnici općina Novo Sarajevo i Kakanj op.a.) su diskutovali u tom smjeru, ali su morali otići i nisu uspjeli glasati. Mene je kao čovjeka iznenadilo da se neko za verbalni delikt osuđuje i mijenja, a znate da je i Bakirov otac Alija rahmetli dva puta ležao u zatvoru zbog verbalnog delikta. Ne znam uopće razlog smjene – kazao je Budnjo za NAP.

Budnjo kaže da je na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva SDA  iznio svoj stav te da ne misli glavom niti Bakira Izetbegovića niti Sulejmana Tihiać.

- Nije to njihova privatna stranka. To je Stranka demokratske akcije koju su mnogi osnovali. I ne dajem zapravo nikome da je naziva Bakirovom ili Tihićevom. Kazao sam da nije dobro to što se radi, jer SDA nije privatna stranka i ničija imovina. U svakom kolektivu se slušaju različita mišljenja. Evo u mojoj firmi ako su samo trojica protiv neke odluke ja to ne guram, nego sačekam da vidim i razmislim o tome – dodao je Budnjo.

On je potcrtao da niko nije jasno obrazložio razloge smjene, te da je i bio neki razlog postoji Sud časti pred koji treba ići.

- Ako je neko napravio neku štetu, onda ide pred Sud časti, pa oni daju svoje mišljenja, pa to ide na Predsjedništvo. A ne ovako. Niko nema ni obrazloženje zašto su tražili smjenu Alispahića. Ovdje je sigurno razlog što je Alispahić rekao nešto, pa se nekom nije svidjelo – dodao je Budnjo.

On je za NAP otkrio kako je Bakir Alispahić tražio sinoć da uđe na sjednicu Predsjedništva i kaže svoje mišljenje i da je onda spreman sam potpisati svoju ostavku.

- On je bio voljan sam ponuditi ostavku, ali eto nisu mu dali. Zabrinut sam situacijom, jer ovo ne vodi jedinstvu stranke – dodao je Budnjo.

#BiH