Članak

Komšić: NUB ima vlasništvo nad Vijećnicom, ali smo se dogovorili

Ne postoji spor između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Grada Sarajeva, vlasništvo jeste na NUB-u, ali smo se dogovorili kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, piše NAP.

Ne postoji spor između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Grada Sarajeva, vlasništvo jeste na NUB-u ali smo se dogovorili kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na press konferenciji povodom svečanog otvaranja Vijećnice 9. maja, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

- NUB jeste vlasnik, ali vidjet ćemo u kojem kapacitetu će preći u Vijećnicu. Oni su uspjeli od požara 1992. godine spasiti veliki dio knjiga, jednu nacionalnu zbirku koja će imati svoje mjesto u Vijećnici. Vijećnica će biti na raspolaganju svima – kazao je Komšić.

On je također kazao da je projektom rekonstrukcije u Vijećnici predviđen prostor za Gradsku upravu, NUB BiH, kao i prostor za Muzej Grada Sarajeva i druge muzejske postavke, piše NAP.

Radovi četvrte faze obnove privode se kraju i prema riječima Komšića sarajevska Vijećnica bit će jedna od najljepših u Evropi.

- Vijećnica je svjetski simbol susreta civiliazcija, umjetničko djelo, simbol cijele BiH, ne samo Sarajeva. Ona je dokaz da je Sarajevo uspjelo pobijediti zlo – kazao je Komšić.

Unutarnji radovi privode se kraju

Svečano otvaranje Vijećnice pratit će muzičko-scenski spektakl rediteljice Mirele Trepanić.

- U programu će učestvovati više od 200 mladih volontera, a program su pripremili mladi domaći kreativci. A velika čast je što će u programu učestvovati i Nada Đurevska, koja je dobitnica ovogodišnje Šestoaprilske nagrade – istakla je Trepanić.

Koncert na otvorenom održat će i Sarajevska filharmonija na sceni ispred Vijećnice. Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović kazala je da joj je drago što su nosioci umjetničkog dijela programa i da će to biti koncert filemske muzike, piše Patria.

- Gradonačelniku i gradskoj upravi želim da mudro upravljaju Vijećnicom – rekla je Gulamović.

Komšić je na kraju kazao da su sve radove na Vijećnici izvodile domaće firme. A zanimljivo je da zamjenici gradonačelnika Aljoša Čampara i Ranko Čović nisu prisustvovali press konferenciji u auli Vijećnice.

#BiH