Članak

Nikšić: Zbog političkih prepucavanja izgubili smo previše vremena

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas Zakon o osnivanju Fonda za pomoć područjima stradalim u prirodnoj nesreći tokom mjeseca maja. Prvo je to u četvrtak uradio Predstavnički dom, a ovim je i om

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas Zakon o osnivanju Fonda za pomoć područjima stradalim u prirodnoj nesreći tokom mjeseca maja. Prvo je to u četvrtak uradio Predstavnički dom, a ovim je i omogućeno raspolaganje sredstvima sa računa koji je Federalna vlada otvorila 17. maja, a na kojem je prikupljeno 4,2 miliona KM. Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da će se na ovaj način transparentno distribuirati pomoć poplavljenim područjima.

- Zbog političkog prepucavanja izgubili smo previše vremena i sada se moramo maksimalno angažirati kako bi uspostavili sistem prikupljanja i distribuiranja pomoći u skladu sa prioritetima. Posebno je bitno što će u rad fond biti uključeni predstavnici kantona, općina, poslodavci i sindikati i što će ovo zaista biti jedan projekat gdje će se praktično svi nivoi vlasti, ali i privreda te sindikati, ujediniti sa ciljem osiguranja pružanja pomoći najugroženijim građanima, ali i privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete u nedavnim posplavama – kazao je Nikšić za Patriu.

On je naglasio da Fond mora početi sa radom što prije.

- Sredstva koja su već osigurana i koja će se osigurati u narednom periodu moraju se početi implementirati kako bi se što prije omogućio povratak ljudi u njihove kuće, te na njihove poslove na kojim su radili prije prirodne nesreće – kazao je Nikšić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zakon o ustupanju građevinskog zemljišta, bez naknade, onima što su usljed poplava i klizišta, trajno izgubili kuće i poslovne objekte, piše Patria.
 

#BiH