Članak

Lukač još pod istragom, a Zubac uskoro u sudnici

Protiv direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača i dalje se vodi istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a po prijavi Državne policijske agencije (SIPA) koja je podnijela izvještaj, piše

Protiv direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača i dalje se vodi istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a po prijavi Državne policijske agencije (SIPA) koja je podnijela izvještaj, piše novinska agencija Patria.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je izvještaj sa oznakom "povjerljivo" od strane Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA. Obzirom da se radi o spisu sa oznakom "povjerljivo", u ovoj fazi rada po predmetu ne možemo davati nikakve informacije za javnost – kažu iz Tužilaštva KS za Patriu.

Inače, ranije je objavljeno da su istražitelji SIPA-e navodno utvrdili nezakonite radnje, odnosno zloupotrebu položaja Lukača kod isplata naknada za smještaj i režijske troškove na koje navodno, prema zakonskim propisima, nemaju pravo.

SIPA tereti Dragana Lukača što nije stavio izvan snage nezakonito rješenje, čime je, navodno, pribavio imovinsku korist i oštetio Federaciju BiH za više od 10.000 KM.

Također, navodno je SIPA podnijela izvještaj protiv Lukača za počinjeno kazneno djelo brisanja radnoga staža, a koji je evidentiran u Zavodu PIO/MIO Sarajevo, s ciljem da spriječi provođenje Zakona o policijskim službenicima u dijelu koji se tiče prestanka radnoga odnosa.

Inače, ovaj izvještaj su neki prokomentirali kao osvetu Gorana Zubca, direktora SIPA-e, a protiv kojeg je potvrđena optužnica za nesavjestan rad u službi. Podsjećamo, Zubac još uvijek nije suspendovan, jer u Nezavisnom odboru PSBIH za sada još uvijek nema sedam ruku, koliko je potrebno da suspenduju Zubca i ispoštuju Zakon o policijskim službenicima BiH.

Uskoro se očekuje ročište na kojem će se Zubac izjasniti o krivici i optužnici koja ga tereti za nesavjestan rad u službi.

 

#BiH