Članak

PEN Centar se obrušio na pisca: Latić se žali kao razmaženo dijete!

Ne možete prisiliti članove i članice PEN-a da glasaju za vas. Žaliti se, kao razmaženo dijete, da neko neće da vas primi u svoje društvo, degutantno je i infantilno, kažu iz UO PEN Centra.

Upravni odbor PEN Centra reagirao je danas na kritike bh. pisaca koji nisu primljeni u članstvo ove organizacije, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Oni navode da Džemaludin Latić, Amir Brka i Abdulah Sidran nisu primljeni jer nisu dobili dovoljan broj glasova.

- Ne možete prisiliti članove i članice PEN-a da glasaju za vas. Žaliti se, kao razmaženo dijete, da neko neće da vas primi u svoje društvo, degutantno je i infantilno. Latićev napad je izvan svake logike: da li je vama logično da neko moli i ucjenjuje da ga se primi u organizaciju koja je "okrutna ideološka sekcija..." Zbog čega Latić želi biti dio te gadne i, prema njegovim riječima, organizacije koje njeguje ''velikosrpski kolonijalni projekat''? Da li bi razuman čovjek koji tako misli želio da bude dijelom takve organizacije – kažu u reakciji.

Iz PEN centra prozivaju Latića da je „on bježao i skrivao se dok su drugi patili u opsjednutom Sarajevu“.

- Latić je, za razliku od mnogih njegovih kolega pisaca koji nisu imali ništa protiv tzv. "miješanih" brakova, a on ih žigosao, živ i zdrav. A da li iza njega stoje – kako je svojevremeno pisao u napadu na našega člana, pripadnika apsolutne manjine u BiH, pisca Marka Vešovića, – „stotine hiljada muslimana“, to neka odluče te stotine hiljada, a ne on sam – poručuju između ostalog u nepotpisanom pismu Upravnog odbora ove organizacije.

PEN Centar je posljednjih sedmica u središtu nekoliko skandala, od u tajnosti održane skupštine na kojoj je aktuelnom rukovodstvu produžen mandat, iako za to nisu imali statutarne mogućnosti do odlaska Feride Duraković sa pozicije sekretara, te na kraju do odbijanja prijema u članstvo tri ugledna bh. književnika. 

#Lifemagazin