Članak

Dječak kojeg je udarila Hitna pomoć svjedoči protiv vozača

Haris Tvrtković, teško povrijeđeni dječak svjedočit će na suđenju protiv vozača Hitne pomoći Adnana Salčina. Harisa je, vozeći bicikl prije tri godine, udarilo vozilo Hitne pomoći na raskrsnici u Vog

Haris Tvrtković, teško povrijeđeni dječak  svjedočit će na suđenju protiv vozača Hitne pomoći Adnana Salčina. Harisa je, vozeći bicikl prije tri godine, udarilo vozilo Hitne pomoći na raskrsnici u Vogošći. Vozač Adnan zaobišao je kolonu koja je stajala ispred upaljenog crvenog svjetla na semaforu i udario dječaka nanijevši mu smrtonosne povrede. Haris je preživio, iako doktori nisu davali optimistične prognoze. Ipak, Haris se ne može samostalno kretati ili razgovjetno govoriti. 

U prvom postupku pred Općinskim sudom vozač je oslobođen krivice, a slučaj je nakon žalbe vraćen na početak pred istim sudom. I ponovljeni postupak sada je pri kraju, a Harisovo svjedočenje zakazano je za 30. april u Općinskom sudu u Sarajevu.

- Prvo smo se borili za Harisov život zbog čega smo propustili veći dio prvog suđenja, a sada se borimo za istinu. Naš cilj nije osveta nego pravda – napisali su Harisovi roditelji.

Advokat porodice Tvrtković Duško Tomić kazao je u izjavi za NAP da se nada da će istina i pravda pobijediti.

- Niko nema pravo proći na crveno svjetlo, pa čak ni vozila s pratnjom. Iz Hitne su kazali da su išli po nekog pacijenta, ali jasno je da se moraju stvoriti uslovi da takva vozila prođu na crveno svjetlo – kazao je Tomić, dodajući da je velika nesreća zadesila porodicu Tvrtković te da se nada da će na kraju uspjeti zadovoljiti pravdu iako zdravlje Harisa niko ne može vratiti.

#BiH