Članak

Maruf: Međunarodna intervencija mogla bi zaustaviti izraelsku agresiju

Imamo kontakt sa ljudima u Gazi i situacija je jako teška i zahtijeva intervenciju međunarodne zajednice da bi se zaustavila izraelska agresija na palestinski narod, kazao je Madžid Maruf, predsjednik

Imamo kontakt sa ljudima u Gazi i situacija je jako teška i zahtijeva intervenciju međunarodne zajednice da bi se zaustavila izraelska agresija na palestinski narod, kazao je Madžid Maruf, predsjednik udruženja „Palestinska zajednica u BiH“ za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Podsjećamo, nakon što su pronađena tri tijela izraelskih mladića za čiju smrt je optužen palestinski Hamas, a Hamas je negirao umiješanost. Tokom noći izraelska vojska  bombardovala je pojas Gaze, a nekoliko Palestinaca je ranjeno, a jedan je ubijen koji se suprotstavio Izraelcima.

- Cijeli svijet priča o borbi protiv terorizma, a niko ne reaguje na izraelski terorizam koji provode nad palestinskim narodom svaki dan – navodi Maruf.

On smatra da je svijet globalizacijom postao otuđen i svaka zemlja ima svoje probleme.

- Mi ispaštamo 40 godina. Nažalost, zaboravljeni smo, a reakcija izostaje. Brojni Palestinci su u izraelskim zatvorima, bez ikakvog razloga hapse ljude, djecu od 13 godina na ulici – navodi Maruf.

Tim povodom, ovo udruženje će u petak u periodu od 14 do 18 sati ispred Katedrale organizirati potpisivanje peticije za puštanje palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora.

- Prikupljene potpise poslat ćemo Evropskoj uniji, Ujedinjenim narodima. Mi ovdje imamo normalan život, a naš narod u Palestini pati  - kaže Maruf.

 

#BiH