Članak

Čelnici PEN Centra u tajnosti izglasali sebi novi mandat

Aktuelno rukovodstvo PEN Centra u BiH izabrano je 17. aprila ove godine u novi mandat, ustvrdila je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ferida Duraković, direktorica ove institucije. Njoj i ostalim

Aktuelno rukovodstvo PEN Centra u BiH izabrano je 17. aprila ove godine u novi mandat, ustvrdila je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ferida Duraković, direktorica ove institucije.  Njoj i ostalim članovima rukovodstva PEN-a mandat je istekao još početkom marta, ali je skupština tek održana prije desetak dana.

I to skoro u tajnosti, jer većina članova PEN-a nije prisustvovala tom događaju, a javnost nije bila upoznata da je zakazana skupština, ove u svijetu veoma cijenjene i važne kulturne institucije.

- Zašto vi pravite skandal od toga i dižete prašinu – kazala nam je Duraković.

No, da stvari nisu potpuno čiste pokazuje i stav dvojice uglednih članova PEN-a, Zlatka Topčića i Miodraga Živanovića. Niti jedan od njih nije prisustvovao Skupštini niti je učestvovao u izboru rukovodstva.

- Nisam bio na skupštini. Malo sam se sklonio od te priče – kazao nam je Topčić bez daljnjeg obrazlaganja zašto se distancira od PEN-a. Živanović kaže da je dobio poziv, ali da je bio na putu te da nije ni čuo ko je izabran. Inače, prema Statutu PEN-a, odluke se donose većinom glasova prisutnih članova(!?).

Podsjećamo, prvi mandat upravnim tijelima izglasan je 5. marta 2010. godine. Za predsjednika PEN Centra i UO tada je izglasan Zvonimir Radeljković,  a za članove UO Hadžem Hajdarević, Mile Stojić, Marina Trumić, Ljubica Ostojić, Dragan Marijanović,Tanja Stupar-Trifunović.

Upravo u martu bh. književnik Abdulah Sidran poslao je pismo Upravnom odboru PEN Centra za ponovno članstvo u ovu instituciju. Na Sidranovu molbu odgovorio je Zvonimir Radeljković predsjednik UO PEN Centra i ništa ne bi bilo sporno u tome, da u tom periodu nije već istekao njegov mandat kao predsjednika UO.

Upravo zato je i jedan od članova UO Dragan Marijanović 10. aprila zatražio da se briše s popisa članova UO te nije ni prisustvovao sjednici UO 11. aprila.

Podsjećamo, Radeljković je u odgovoru koji je uputio Sidranu tražio da se Sidran javno izvini za svoje tekstove i istupe koje je pisao proteklih desetak godina, a koji su se između ostalog odnosili i na PEN Centar.

Također naveo je i da ukoliko želi ponovo postati član PEN-a, mora imati preporuke tri člana bh. PEN Centra, a sam prijem u PEN ovjerava Skupština tajnim glasanjem na nekom od svojih redovnih godišnjih zasjedanja.

Inače, kada je 2010. godine izabran za predsjednika PEN-a i UO, Radeljković je kazao da „glas PEN-a mora biti kolektivni glas, ne može biti glas pojedinca koji je slučajno ili sudbinski, kako god hoćete, u ovom trenutku na čelu PEN-a. Bilo bi žalosno da u njeno ime govori ijedan čovjek nekim diktatorijalnim glasom“, govorio je tada Radeljković.

#Lifemagazin