Članak

Dr. Mehić: Nakon rata u BiH, broj oboljelih od tuberkuloze je znatno uvećan

Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine i UNDP donirali su danas vozilo „Caddy“ Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući kojem će biti olakšan transport pacijenat

Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine i UNDP donirali su danas vozilo „Caddy“  Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući kojem će biti olakšan transport pacijenata (ležećih), te medicinske opreme i lijekova, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prof. dr. Damir Aganović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazao je kako je svaka donacija izuzetno važna za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a pogotovo ova, jer je namijenjena za prijevoz ležećih pacijenta koji uglavnom zbog prirode bolesti nisu u mogućnosti sami da odu na neki od pregleda.

- Za nas je ova velika pomoć, jer u prosjeku naša vozila godišnje pređu oko 310. 000 kilometara u krugu i van Kliničkog centra – kazao je dr. Aganović. 

Saradnja UNDP-a i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu traje već duži period, a među značajnijim projektima su projekat izgradnje odjela za multirezistentnu tuberkulozu (koji je u toku), projekat rekonstrukcije BSL 3 laboratorije za dijagnostiku tuberkuloze, koja je već u funkciji, te opremanje jedinice za HIV na Klinici za infektivne bolesti.

Branko Leko, sekretar Crvenog križa/krsta BiH kazao je kako je situacija izuzetno teška kada se radi o oboljelim od tuberkuloze u BiH.

- Želim da se vozilo na najbolji način iskoristi u KCUS-u i bude od koristi pacijentima –  rekao je Leko.

Šef Klinike za plućne bolesti, prof.dr. Bakir Mehić istakao je da je do povećanog broja oboljelih od tuberkuloze u BiH došlo po završetku ratnih dejstava, krajem prošlog stoljeća.

- Zahvaljujući predanom radu i saradnji s partnerima učestalost oboljenja od tuberkuloze danas je skoro dvostruko smanjen u poređenju sa poslijeratnim periodom. Klinika za plućne bolesti dobija i lijekove za tretiranje tuberkuloze od Globalnog fonda, što je od izuzetnog značaja jer se radi o izuzetno opakoj bolesti - kazao je dr. Mehić, prenosi Patria.

#BiH