Članak

Cerićeva inicijativa je udar na "partiokratiju" koja nije mnogo donijela građanima!

Praksa savremenih demokratskih društava i država je da svi oni koji su izabrani za šefa države napuste ili zamrznu svoje stranačke funkcije, izjavio je NAP Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Praksa savremenih demokratskih društava i država, je da svi oni koji su izabrani za šefa države napuste ili zamrznu svoje stranačke funkcije, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Na taj način je on komentirao inicijativu dr. Mustafe Cerića, nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH da se Predsjedništvo depolitizira, odnosno, da se njegovi članovi odreknu stranačkih pozicija.

- Intencija takvog poteza je, da novoizabrani šef države nije stranački rob nego da predstavlja i radi u najboljem interesu za sve građane svoje države – kaže Bećirović.  

Nažalost, dodaje, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina do sada nije bilo primjera, da je neki od izabranih članova Predsjedništva BiH napustio svoju političku stranku ili zamrznuo članstvo u toj stranci. Čak su pojedini članovi Predsjedništva BiH za vrijeme mandata osnivali svoje političke stranke.

- Inicijativa dr. Mustafe Cerića predstavlja novi kvalitetu u odnosu na dosadašnju praksu. Inicijativu dr. Cerića smatramo dobrodošlom i sasvim sigurno ta inicijativa ukoliko se pretvori u praksu može predstavljati značajan iskorak u radu Predsjedništva BiH u narednom periodu – ističe on.

Međutim, kako kaže, svjesni smo činjenice, da će većina političkih stranaka bojkotirati ovu inicijativu.

- Ova inicijativa dr. Cerića neposredno ugrožava njihovu „partokratiju“, koja se pokazala da je u mnogo čemu usmjerena protiv građana Bosne i Hercegovine – zaključuje Bećirović.

 

#BiH