Članak

Učenici na FB objavljuju slike nasilništva i vandalizma u školama

Srednjoškolci su na društevnoj mreži pokrenuli još jednu Facebook grupu koja je šokirala region. Na grupi „Uživo iz balkanskih škola“ pokazuju šokantne detalje sa školskih odmora, piše Patria.

Mladi nastavljaju šokirati fotografijama koje objavljuju na društvenim mrežama, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nakon Facebook grupe „Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ koja je zgrozila cijeli region, a u slučaju se umiješala i policija, srednjoškolci su na ovoj društvenoj mreži pokrenuli Facebook grupu „Uživo iz balkanskih škola“, na kojima pokazuju šokantne detalje sa školskih odmora, ali i za vrijeme nastave.

Administrator ove grupe, koja okuplja više od 20.000, uglavnom srednjoškolaca iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, objavljuje fotografije na kojima se mladi hvale nasilničkim ponašanjem u školi. Neke od fotografija su plod mladalačke mašte i energije, no u većini slučajevima radi se opasnim i zastrašujućim stvarima.

Tako, grupa učenika iz "Mješovite škole" u Ključu hvali se fotografijama na kojima se vidi kako su sa zida skinuli školsku tablu, a sebe potpisuju kao „kraljevi“. No, da bi ih demantirali, odnosno pokazali da su „bolji“ od njih, srednjoškolci iz "Ekonomske škole" iz Čapljine slomili su i fotografisali školski sto.

Učenici iz "Srednje strukovne" škole u Širokom Brijegu fotografisali su se u učionici sa nožem i gas maskom. Objavljene su i fotografije učenika koji spavaju na nastavi, zlostavljaju profesore i uništavaju inventar.

Prof. dr. Jasminka Dizdarević kazala je za NAP da takvo nasilničko ponašanje u školskim klupama zapravo otkriva jednu krupniju stvar od samog nasilja, a to je krizu u porodici.

- Moramo se vratiti korijenima, kada nam je stabilnost porodice bila najvažnija. Kada nam je porodica bila važnija od stabilnosti na poslu – kaže dr. Dizdarević.

Nasilničko ponašanje djece u školskim klupama pokazuje da roditelji ne znaju čime se njihova djeca bave i kako provode svoje vrijeme.

- Alarmantno se, kao društvo, moramo pozabaviti djecom od obdaništa od fakulteta. Svoje dijete moramo pratiti 24 sata, i maksimalno ga uključiti u svoj život – kaže dr. Dizdarević, piše Patria.

#BiH