Članak

Zemaljski muzej treba biti u službi svih građana u BiH

Čuo sam maloprije za ovu Odluku Vlade FBiH i vrlo sam obradovan, kazao je bh. reditelj Haris Pašović o odluci Vlade FBiH koja je danas imenovala privremeni UO Zemaljskog muzeja BiH na period od tri mj

Čuo sam maloprije za ovu Odluku Vlade FBiH i vrlo sam obradovan, kazao je bh. reditelj Haris Pašović o odluci Vlade FBiH koja je danas imenovala privremeni UO Zemaljskog muzeja BiH na period od tri mjeseca. Za članove UO imenovani su Jakob Finci i Srđa Hrisafović, piše Patria.

- Čestitam Vladi FBiH koja je učinila ovaj izuzetan korak da pokrene proces ozdravljenja Zemaljskog muzeja BiH, učini ga ponovno dostupnim javnosti i vrati dignitet jednoj od najvažnijih kulturnih i naučnih institucija u našoj zemlji. Vrlo mi je drago da su u v.d. Upravnog odbora imenovani izuzetni ljudi - Jakob Finci i Srđa Hrisafović. Siguran sam da će i oni kao i ja učiniti sve da Zemaljski muzej BiH postane moderna, dinamična i kreativna institucija u službi svih građana u BiH - kazao je Pašović za NAP.

Inače, Vlada FBiH već mjesecima pokušava pronaći rješenje za sedam kulturnih institucija od značaja za državu. Zemaljski muzej zatvoren je od 4. oktobra 2012. godine.

U saopćenju Vlade FBiH navodi se da je prioritetni zadatak UO da u najkraćem roku, a najduže do 30 dana, imenuju v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH. Na ovaj način Federalna vlada nastoji stvoriti minimum uslova za opstanak i funkcionisanje ove izuzetno važne institucije kulture.

Obzirom na činjenicu da je osnivač Zemaljskog muzeja SR Bosna i Hercegovina, Vlada Federacije BiH stajališta je da osnivačka prava pripadaju državi Bosni i Hercegovini kao pravnom sljedniku SRBiH, te je Vlada FBiH iz tih razloga dva puta pisala Vijeću ministara BiH i apelirala da ono, u ime Bosne i Hercegovine, poduzme nešto na rješavanju ozbiljnih problema u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i ostalim institucijama s neriješenim pravnim statusom. Obzirom na to da Vijeće ministara BiH do sada nije poduzelo nikakve konkretne mjere za spas Zemaljskog muzeja, Vlada FBiH je odlučila da pristupi prijelaznom rješenju u cilju spašavanja ove najbitnije institucije kulture u Bosni i Hercegovini.

#BiH