Članak

Balijagić: Tužilaštvo Brčko Distrikta agresiju nazvalo građanskim ratom!

U Tužilaštvu Brčko Distrikta postupajući tužilac ispitao je Mensura Peljtu, osumnjičenog za ratni zločin, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Faruk Balijagić, Peljtin advokat.

U Tužilaštvu Brčko Distrikta postupajući tužilac ispitao je Mensura Peljtu, osumnjičenog za ratni zločin, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Faruk Balijagić, Peljtin advokat. On je dodao da za Peljtu još uvijek traje tužilački pritvor, a da bi sutra trebali znati da li će tužilac zatražiti pritvor ili će se Peljto braniti sa slobode.

Iz dosadašnje prakse sa mjerama obezbjeđenja pritvor se ne bi trebao tražiti izuzev ako je jaka politička motivacija pred izbore i u mjesecu ramazanu da Peljto bude u pritvoru. To su onda drugi, a ne pravni motivi. Apsolutno su motivi neke druge naravi i ja držim da Tužilaštvom Brčko Distrikta upravlja Srbijanska obavještajna služba iz Beograda – kaže Balijagić.

Kako je dalje potvrdio u optužnici Peljto se tereti kako je četničkim vojnicima udarao šamare i vrijeđao im Vidovdan.

- Ja sam konsterniran svime što sam vidio, s obzirom na moje iskustvo. Ne mogu vjerovati da uprkos pravosnažnim međunarodnim presudama koje kažu da je u BiH bila agresija Tužilaštvo Brčko Distrikta u zahtjevu za provođenje istrage protiv Mensura Peljte navode da je bila riječ o građanskom ratu – navodi Balijagić.

Advokat je zaprepašten i činjenicom da se zbog zarobljenih četničkih vojnika i zbog šamara zbog kojih su pretrpjeli duševne boli Peljto tereti kao ratni zločinac.

- I da je to sve tačno bizarno je nakon 23 godine voditi istragu za to djelo, a nemati pritvorene i presuđene ljude koji su dignuli u vazduh Savski most sa 982 ubijena čovjeka, da ne odgovaraju devetorica vojvoda koji šetaju po Brčkom koji su krivi za smrt blizu 7.000 nesrba u logoru Luka u Brčkom – dodao je Balijagić potcrtavajući da tužioca Zekerijaha Mujkanovića to očito nije briga.  

Inače, kako je dalje naveo Balijagić Tužilaštvo najviše interesuje kako je Mensur Peljto uspio spasiti civile iz svoje mjesne zajednice i kako se uspio probiti do slobodne teritorije u Gornjem Rahiću. 

#BiH