Članak

Radnici zaključali zgradu ZOI '84, ključ će vratit Kozadri sutra ujutro

Radnici ZOI '84 zaključali su zgradu ove državne kompanije u ulici Branilaca Sarajeva u Sarajevu, nakon što se niko od Vlade Kantona Sarajevo nije odazvao na njihove zahtjeve tokom današnjeg protesta,

Radnici ZOI '84 zaključali su zgradu ove državne kompanije u ulici Branilaca Sarajeva u Sarajevu, nakon što se niko od predstavika Vlade Kantona Sarajevo nije odazvao na njihove zahtjeve tokom današnjeg protesta, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Alija Hodžić, predsjednik sindikata ZOI '84 rekao je za Patriu da će radnici ujutro između 8 i 9 sati ključ ove kompanije odnijeti v. d. premijera Kantona Sarajevo Muhamedu Kozadri, jer je kompanija vlasništvo Kantona.

Radnicu su danas najavili da ukoliko Skupština ove kompanije u saradnji sa Vladom KS do 16 sati ne imenuje v.d. direktora i ne donese program sanacije ove kompanije, te ne izmiri njihove zaostale plaće, radnici će blokirati sve prostorije i zgrade koje su u vlasništvu ove kompanije. Kako im se niko nije obratio do 16 sati, radnici su zaključali upravnu zgradu kompanije, čime je onemogućen rad i firmama koje su zakupci u prostorijama ZOI '84, javlja reporter Patrie.
Demonstrantima se nakratko obratio jedino ministar privrede KS Emir Hrenovica, ali sam nije mogao obećati konkretna rješenja. 

Više od 100 radnika kompanije ZOI '84 nastavilo je današnji protest okupljanjem ispred zgrade ove kompanije u ulici Branilaca Sarajeva, nakon što su protestirali ispred Vječne vatre u centru Sarajeva, odnosno ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i v.d. premijer Muhamed Kozadra.

Radnici su prvo protestirali ispred zgrade Vlade KS, ali kako im se niko nije obratio otišli su Kozadri „pod prozor“. Radnici su tražili da im se Kozadra odmah obrati, a na mjestu su bile jake policijske snage, ali Kozadra se nije pojavio, iako su demonstranti dobili informaciju da se v.d. premijera nalazi u zgradi.
Traže isplatu zaostalih deset plaća te doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Od jutros se prava drama odvija ispred zgrade gdje je smještena kompanija ZOI '84 u ulici Branilaca Sarajeva u Sarajevu. Naime, predsjednik sindikata ZOI '84 Alija Hodžić prijetio da će zapaliti zgradu i blokirati glavnu sarajevsku saobraćajnicu.

- Ako firma nikome ne treba, ako niko ne brine za radnike, onda ćemo je zapaliti – rekao je Hodžić reporteru Patrie tvrdeći da je donio kanister benzina.

- Ovi ljudi više nemaju gdje. Nije im isplaćeno deset plaća. Agonija mora biti zaustavljena odmah – poručio je Hodžić.

Ova kompanija u državnom vlasništvu je u gubitku više od 12 miliona maraka, a ugrožena je egzistencija oko 190 uposlenih i njihovih porodica. Niko od predstavnika vlasti, vlade Kantona Sarajevo im se nije obratio.

Problemi ZOI '84, javnog preduzeća koje gazduje imovinom vrijednom stotine miliona maraka, a koja je naslijeđe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, traju godinama. No, sarajevske vlade su, umjesto da ih rješavale, samo dodatno ugrožavale poslovanje i gomilale gubitak, prenosi Patria.

#BiH