Članak

„Sarajevoputevi“ podnose tužbu protiv Direkcije za ceste KS

„Bosman“, tvrdi Fazlić, nema reference da dobije taj posao. Osim toga, na tenderu su bili nelogično jeftiniji za oko pola miliona maraka od ostalih punuđača, piše Patria.

Direktorica državne kompanije „Sarajevoputevi“ Nataša Fazlić tužit će Sudu BiH Direkciju za ceste Kantona Sarajevo jer su, kako kaže, na nezakonit način dodijelili posao održavanja brze ceste od Ilidže do Blažuja konzorciju na čijem čelu je firma „Bosman“. Ovo je za bh. novinsku agenciju Patria potvrdila i direktorica Fazlić.

Obasnila je da će Direkciju za ceste KS tužiti Sudu BiH jer je milionski posao dodijelila konzorciju na čijem čelu je firma koja, tvrdi Fazlić, nema reference da dobije taj posao. Osim toga, kaže dalje, "Bosman" je na tenderu bio nelogično jeftiniji za oko pola miliona maraka od ostalih ponuđača, što dodatno baca sumnju na cijeli tender. Fazlić će od Suda BiH tražiti da sporni tender bude poništen i da se provede ponovo.

Podsjetimo, Direkcija za ceste KS dodijelila je poslove održavanja brze ceste od Ilidže do Blažuja za period 2013. - 2017. godine konzorciju „Bosman“ i „Prijedorputevi“, pri čemu je voditelj konzorcija „Bosman“. Objašnjeno je i da su ponudili najnižu cijenu. No, iz „Sarajevoputeva“ jasno ukazuju da tender nije proveden prema zakonu.

Članovi Sindikata čak su izrazili zabrinutost da ukoliko izgube ovaj posao može doći do otpuštanja radnika ili gomilanja duga prema radnicima te da će organizirati proteste ispred Vlade Federacije, jer su oni njihov vlasnik i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

- Brzu cestu od Ilidže prema Blažuju održavali smo od njezine izgradnje do sada. Na kraju svake godine dobivali smo potvrdu da smo uspješno završili posao - rekla je Fazlić za Patriu.

#BiH