Članak

„Baščaršijske noći“ počele koncertom violončelistice Ane Rucner

Festival Baščaršijske noći ove godine trajat će od 1. do 31. jula, a obuhvatit će 24 događaja. Festival počinje večerašnjim nastupom hrvatske violončelistice Ane Rucner u 21:30 u Bošnjačkom institutu

Festival Baščaršijske noći ove godine trajat će od 1. do 31. jula, a obuhvatit će 24 događaja. Festival počinje večerašnjim nastupom hrvatske violončelistice Ane Rucner u 21:30 u Bošnjačkom institutu kao i izložbom slika Merime Ivković u Galeriji "Roman Petrović", javlja Patria.

Za razliku od prošle godine kada je broj dana Festivala smanjen, ove godine organizatori su uložili dodatni napor kako bi u glavnom gradu bila održana tradicionalna kulturna manifestacija.

S obzirom da je mjesec ramazan, jedan dio programa obilježit će ilahije u izvedbi hora Sejfullah iz Konjica. Za nezaobilazan duh tradicije u BiH, sevdalinku, pobrinut će se  Damir Imamović i Sevdah takht čiji nastup je planiran za 19. juli, Mustafa Šantić i Sevdi Mustafa bend 30. jula, te mladi izvođači na Večeri sevdaha na završnici festivala 31. jula u Kolobara hanu.

Sarajevo će i ovog ljeta ugostiti brojne folklorne umjetnike iz Evrope, u okviru Međunarodnog festivala folklora.

Osim muzičkih nastupa, Festival će obilježiti i izložbe, poetske večeri, te predstave. Programi će se po tradiciji izvoditi na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH,, Bosanski kulturni centar, Svrzina kuća, Kolobara han, Dom mladih u kojem će 22. jula nastupiti Edo Maajka itd, a ulaz na većinu događaja bit će besplatan, javlja NAP.

#Lifemagazin