Članak

Usvojen hrvatski prijedlog o Mostaru, ali će pasti na Predstavničkom domu

Prijedlog izmjena Izbornog zakona u Domu naroda BiH, koji je prijedlog delegata HDZ BiH usvojen je sa sedam glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prijedlog izmjena Izbornog zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je prijedlog delegata HDZ BiH usvojen je sa sedam glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Izmjene predviđaju da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborom, pri čemu bi cijelo područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica.

Nove izmjene Zakona ići će ponovo na potvrđivanje u Predstavnički dom BiH, gdje, sudeći prema današnjem glasanju neće dobiti entitsku većinu i neće proći, javlja reporter bh. novinske agencije Patria. Protiv su glasali delegati SDA i SDP-a.

Delegat Halid Genjac je kazao da pitanje Mostara ne treba rješavati po hitnoj proceduri.

- U ustavu FBiH Mostar se definira izbornim područjima. Nije slučajno u Mostaru konstantno prisutan visoki predstavnik. Svaki problem u Mostaru može se riješiti isključivo razgovorima i pregovorima. Statut ne dozvoljava majorizaciju i ima jednu mahanu glasovi birača u različitim izbornim podrucijima vrijede drugačije. To je tražio i ustavni sud. Ovaj prijedlog koji je pred nama nažalost izjednačava vrijednost glasa, ukida izbirna područja i ne isključuje mogućnost dominacije i majorizacije - kazao je Genjac.

U toku rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Martin Raguz je kazao da su ove izmjene način traženja rješenja za Mostar. Dragan Čović je u rasptavi kazao da on jeste predsjednik najjače hrvatske stranke, ali da HDZ i SDA idu pravcu za rjesavanje problema.

- Meni je drago da je i prijedlog SDP da se prave izborna područja, ali mi smo to predložili u Federaciji pa smo optuženi za crtanje karta. Niko vise nikad neće crtati karte u Mostaru i to govorim kao žitelj Mostara - kazao je Čovic, dodajući da pregovaraju sa SDA, jer su tamo vidjeli priliku za dogovor, prenosi Patria.

 

#BiH