Članak

Prijedlog Naše stranke za mandatara KS nije legitiman

Skupština KS na današnjoj sjednici nije razmatrala prijedlog Naše stranke da funkciju mandatara KS obavlja Predrag Kojović. Naime, kako je objasnio sekretar Skupštine KS Abid Kolašinac, ovaj prijedlog

Skupština KS na današnjoj sjednici nije razmatrala prijedlog Naše stranke da funkciju mandatara KS obavlja Predrag Kojović. Naime, kako je objasnio sekretar Skupštine KS Abid Kolašinac, ovaj prijedlog nije ni prošao jer nije ispunjen formalni uvjet za prijedlog, odnosno Naša stranka nije legitiman predstavnik, jer nemaju svog kluba.

Najizglednije je da će „status quo“ ostati do Općih izbora i formiranja nove Vlade KS.

Ranije je to za bh. novinsku agenciju Patria potvrdila i Mirjana Malić, predsjedavajuća KS koja je kazala da prijedlog treba predložiti klub zastupnika u Skupštini KS i da treba imati 18 glasova za.

S druge strane, Kojović je na to kazao da svaki prijedlog ide u proceduru, bez obzira na način predlaganja. Ali upravo je njegov primjer pokazao kakva je procedura.

Kolašinac je pojasnio da iako je sadašnja Vlada u tehničkom mandatu, a s obzirom na to da nijedan klub nije dostavio prijedlog kandidata za premijera, te da prema Zakonu o izmjenama i dopunama  o Vladi KS-a, u periodu od dana podnošenja ostavke do dana potvrđivanja Vlade u novom sazivu, Vlada u ostavci obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu s Ustavom i Zakonom. 

Od kada se u javnosti spominjalo ime Kojovića, svoj stav iznijele su i Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) koje imaju najveći broj zastupnika u Skupštini KS, da neće podržati Predraga Kojovića za mandatara KS, niti su predložile ime mandatara.

Danas su iz Saveza za bolju budućnost iznijeli stav da i ukoliko neki klub u Skupštini KS predloži Kojovića za mandatara, neće dobiti podršku SBB-a.

To bi u konačnici značilo da bez podrške SDA, SDP-a i SBB-a Kojović ni u kojem slučaju ne bi dobio potrebnih 18 glasova za mandatara KS.

#BiH