Članak

Ovčina: Gradska uprava želi uzurpirati Vijećnicu!

Nećemo predati Vijećnicu Gradskoj upravi, saopćeno je danas iz Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nećemo predati Vijećnicu Gradskoj upravi, saopćeno je danas iz Nacionalne i univerzitetske biblioteka Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Time su potvrđene informacije koje je objavila naša agencija da nije postignut dogovor o korištenju obnovljenog veleljepnog objekta u centru Sarajeva.

Gradski čelnici, a ponajviše dogradonačelnik Aljoša Čamapara su u medijima izjavljivali da će oni preuzeti objekt i smjestiti administraciju u Vijećnicu, iako je NUB vlasnik objekta. Čampara, inače, blizak saradnik Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića, očito se smatrao dovoljno moćnim da zabobiđe i vlasnika Vijećnice i zauzme novu kancelariju. Međutim, direktor NUB-a Ismet Ovčina je za agenciju Patria kazao da je takav tretman vlasnika Vijećnice nedopustiv.

- Ja sam ih upozoravao da je NUB BiH vlasnik i da nije prihvatila predložena i nametnuta rješenja raspodjele prostora unutar Vijećnice, koja je, de facto, uzurpirana od strane Gradske uprave. Iz napisa u medijima da će Uprava Grada Sarajeva 'prepustiti' dio prostora u Vijećnici Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, moglo bi se zaključiti da Gradska administracija i zakonski raspolaže prostorom Vijećnice, što je apsolutna neistina – kaže Ovčina za NAP.

Navodi se da je u Zemljišnim knjigama NUB BiH upisana kao jedini vlasnik Vijećnice, i da on nema pravo to bez pravog osnova mijenjati.

- Mi smo otvoreni za razgovore, ali nemam drugo riješenja nego zauzeti ovakav stav. To znači da nema dvojbe o korištenju prostora u Vijećnici iako Uprava Grada Sarajeva 'na sva zvona' najavljuje njeno otvaranje za 09. maja 2014. godine, tim prije što upotrebna dozvola nije dobijena i postavlja se pitanje ko za to snosi odgovornost. NUB BiH se ograđuje od svih tekućih aktivnosti Gradske uprave po pitanju otvaranja objekta Vijećnica – kaže Ovčina. 

Stoga, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, u cilju zaštite imovine, preostaje da pokrene tužbu za iseljenje Gradske uprave kao bespravnog korisnika prostora, zabranu raspolaganja i hitnu mjeru osiguranja predmetnog objekta.

#Lifemagazin