Članak

Osmanović: Grubo preglasavanje ruši jedinstvo SDA

Trinaest članova Predsjedništva SDA okupilo se danas u centrali SDA očekujući sastanak sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, a zbog grubog preglasavanja na sjednici za smjenu Bakira A

Trinaest članova Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) okupilo se danas u centrali SDA očekujući sastanak sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem,  a zbog grubog preglasavanja 14 naprema 10 na sjednici Predsjedništva SDA prošlog petka prilikom čega je smijenjen jedan od članova Kadrovske komisije SDA, Bakir Alispahić.

Kako je po završetku sastanka za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kazao Adil Osmanović, potpredsjednik SDA cilj sastanka bio je ojačati duh Konvencije stranke.

- To je usmjereno ka jedinstvu stranke da nema grubog preglasavanja unutar Predsjedništva SDA što se desilo na posljednjoj sjednici. Neke odluke su donesene 14 naprema 10, odnosno 14 naprema 12 kao što se u ovom slučaju radilo. Meni je žao što zamjenik predsjednika stranke nije došao da se susretne sa članovima Predsjedništva SDA koji su grubo preglasani. Oni su inicirali ovakav jedan sastanak. Treba vidjeti kako dalje raditi, kako raditi na jedinstvu i jačanju SDA – kazao je Osmanović za NAP.

Zaključak je da do tog sastanka mora doći na kojem će se ove stvari pojasniti, jer niko u Predsjedništvu SDA prema Osmanovićevim riječima ne treba da se osjeća više ili manje važnim.

- Svi smo mi tamo podjednaki i ne treba se dijeliti kad su u pitanju političke odluke. Pogotovo kad imate više od jedne trećine, ili 14 naprema 12. Te stvari se ili skinu sa dnevnog reda, daju se ponovo na Kolegij, da se prednost razgovorima, usaglašavanju. Tako je do sada uvijek SDA vođena – kazao je Osmanović.

Svoj nedolazak Izetbegović je opravdao kazavši da su mu iskrsli neki sastanci u Predsjendištvu BiH, iako na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH nema najave nikakvih događaja, piše Patria.

Osmanović je istakao da su svi imali priliku iznijeti svoj stav kao i da svi  žele da se ojača duh Konvencije SDA i da nema više takvog načina preglasavanja.

Podsjećamo, prema riječima Osmanovića, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u prošlu srijedu kazao da nije za bilo kakve promjene kada je u pitanju Kadrovska komisija, ali da mu neki članovi Predsjedništva SDA nisu vjerovali.

- Ja sam se prije svega zadržao na principima. Da je bilo ko smijenjen iz Kadrovske komisije ja bih na isti način reagovao. Ona je konstruisana tako što su svoje prijedloge dali Bakir Izetbegović i Sulejman Tihić. I one kandidate koje je predložio predsjednik Tihić treba on dati saglasnost da se smijene i da eventualno predloži novog kandidata u tu Kadrovsku komisiju. To u ovom slučaju nije bilo predloženo od strane Tihića  – naglasio je Osmanović.

#BiH