Članak

Čolić: Islamska zajednica u BiH odgovorit će svim izazovima u društvu

Razim Čolić, član Ustavne komisije IZ u BiH kazao je da je bilo potrebno usvojiti reforme Ustava IZ u BiH jer su izazovi pred društvom drugačiji u odnosu na raniji period, piše NAP.

Sabor Islamske zajednice u BiH sa 70 glasova za i jednim suzdržanim u subotu je usvojio 67 amandmana na Ustav IZ donesen 26. novembra 1997. godine. Razim Čolić, član Ustavne komisije IZ u BiH i šef kabineta reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kazao je da je bilo potrebno usvojiti reforme Ustava IZ u BiH jer su izazovi pred društvom drugačiji u odnosu na raniji period, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Islamska zajednica je morala odgovoriti na to, morala je donijeti mjere kako bi dinamizirala svoj rad, kako bi odgovorila izazovima koje svakodnevno imamo u društvu. Ovi amandmani pružaju mogućnost IZ da se intenzivnije i efikasnije postavi prema tim izazovima koji se pojavljuju, a nisu bili poznati ranije – kazao je Čolić.

Ovim promjenama uvodi se Vijeće muftija koje će biti zaduženo za tumačenje doktrinarnih pitanja, primarno islamskih pitanja koja se budu postavljala pred Islamsku zajednicu u BiH. Prema Čolićevim riječima sve što je pitanje vjere tiče se od sada Vijeća muftija.

- U islamskoj zajednici u BiH primjenjuju se hanefijski propisi, a to je dakle islamsko usmjerenje koje je na ovim prostorima već vijekovima. Ono je obavazeujuće u Islamskoj zajednici. Ali bilo koji novi trendovi ili pojave ukoliko se dese u Islamskoj zajednici u nekoj praksi među muslimanima u BiH, takva pitanja će se delegirati Vijeću muftija i odluke koje oni donesu bit će obavezujuće za sve organe i ustanove Islamske zajednice – naglasio je Čolić.

Čolić ističe da je to tradicionalno razumijevanje islama na ovim prostorima i da je ono kao takvo određeno i u Ustavu Islamske zajednice u BiH.

Amandmani na Ustav IZ su važni jer predviđaju i drugačiju strukturu Islamske zajednice u BiH. Do sada su odluke donošene na Rijasetu, ali nije bilo nijednog člana Rijaseta koji je bio zadužen za određeni resor.

- Sada postoje resori i rukovodioci slično kao u vladama. Bit će ljudi zaduženi za određene djelatnosti u IZ u BiH i oni će odlučivati o svakodnevnim poslovima u IZ. Tu će doći do razdvajanja vjersko-prosvjetne službe na resor za vjeru i resor za obrazovanje – kazao je Čolić.

Također, uvode se i muftiluci kao teritorijalna odrednica i muftijstvo kao organ koji nije bio dosad poznat.

- Muftijstvo će sada slično kao Rijaset imati određene djelatnosti i službe i oni će od sada odluke donositi zajednički na sastancima. U Ustavu je predviđeno i Disciplinsko vijeće, tako da mislim da smo zaokružili sve što je potrebno za funkcioniranje Islamske zajednice – kazao je Čolić za NAP.

#BiH