Članak

Sarajlije pozdravljaju spomenik papi

Sarajlije koje su novinari NAP-a jutros anketirali pozdravljaju postavljanje spomenka Pavlu II u Sarajevu jer je, kažu, promovisao ljubav i mir u BiH, piše NAP.

Spomenik papi Ivanu Pavlu II postavljen je jutros ispred sarajevske Katedrale, a danas u 13 sati će biti i otkriven, piše bh. novinska agencija Patria.

Spomenik je visok oko tri metra, a napravljen je od materijala siluminija, srebrene boje. Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Sarajlije koje su novinari NAP-a jutros pitali pozdravljaju li postavljanje spomenika Pavlu II u glavnom gradu BiH, kažu da je papa svojim govorima i javnim nastupima promovisao ljubav i mir u BiH.

Munib Rešidbegović (61), koji živi svega nekoliko stotina metara od sarajevske Katedrale, kaže za NAP kako podržava postavljanje spomenika ispred ovog sarajevskog simbola.

- Zašto da ne. Svim ljudima koji su promovisali dobro treba ukazati poštovanje na neki način – rekao je Rešidbegović.

Mušanović: Papa je želio mir

Asif Mušanović (64), također je, kaže, sretan da glavni grad ima sluha prema ljudima koji su promovisali ljubav i mir, naročito onih koji su željeli dobro BiH.

- Slušao sam govore Pavla II. Prema onome što je govorio, zaključio sam da je svijetu, pa i BiH, želio dobro. Takvih ljudi je malo i veoma je važno da mlade generacije podsjećamo na njih, kako bi oni tražili uzore u takvim, a ne ljudima koji siju mržnju – rekao je Mušanović.

Zanimljivo je da turisti iz Hrvatske koji su ovih dana u posjeti Sarajevu ne gledaju s oduševljenjem na spomenik papi u Sarajevu.

Anđelka iz Šibenika i njen kolega Ante iz Sinja, kažu da vjerski lideri ne bi tebali dobivati svoje spomenike na centralnim gradskim mjestima.

- Svako od nas možda vjeruje u svog Boga, ali je vjera naša intimna stvar. Zašto bi se neko drugi trebao diviti tome, kaže Anđelka, piše Patria.

Anđelka i Ante: Nisu oduševljeni

Papa Ivan Pavle II dva puta je posjetio BiH - Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banju Luku 22. juna 2003. godine. 

#BiH