Članak

Odluka Vlade FBiH se mora poštovati

Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je u svakom slučaju bolje da je Zemaljski muzej otvoren i da se odluka Vlade FBiH mora poštovati, piše Pa

Odlukom Vlade Federacije BiH u ponedjeljak je imenovan privremeni Upravni odbor Zemaljskog muzeja BiH koji bi trebao u roku od 30 dana imenovati novog direktora kako bi se konačno otvorio ovaj muzej koji je zatvoren za javnost od 4. oktobra 2012. godine.

Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je u svakom slučaju bolje da je muzej otvoren i da se odluka Vlade FBiH mora poštovati.

- Ko ne bude poštovao odluku Vlade FBiH snosit će sankcije jer su i do sada funkcinirali na osnovu odluke Vlade FBiH odnosno UO 2000. godine imenovala je Vlada FBiH. Taj UO im je birao jednog direktora pa drugog i taj UO im je osiguravao funkcionisanje. Novi UO će otvoriti Zemaljski muzej i podijeliti plaće. Oni koji ne žele da primaju plaće, da rade, onda oni trebaju istupiti iz radnog odnosa – kazao je Kaplan za NAP.

On je dodao i da zatvoren Zemaljski muzej nije nikakva solucija, a ko tako misli onda treba da uzme radnju knjižicu.

- Svi koji ne budu poštovali odluku Vlade FBiH imaju izbor da traže neki drugi posao – kazao je Kaplan.

Inače, danas će uposlenici Zemaljskog muzeja BiH organizirati pres konferenciju na kojoj neće biti direktor Adnan Busuladžić. On je za NAP kazao da je na bolovanju jer vrši neke kontrole.

- Na bolovanju sam, ali to nema veze s ovim događajima. Bit će zanimljivo danas u muzeju – kazao je Busuladžić.

#Lifemagazin