Članak

Ispred sarajevske Katedrale otkriven spomenik Ivanu Pavlu II

U glavnom gradu BiH okupilo se više stotina građana iz Sarajeva, ali i drugih gradova BiH. Ceremoniji su prisustovali mnoge ugledne ličnosti iz vjerskog i političkog života BiH, javlja reporter Patrie

U Sarajevu je danas ispred Katedrale Srca Isusova postavljen i blagoslovljen spomenik papi Ivanu Pavlu II, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP).

U glavnom gradu BiH okupilo se više stotina građana iz Sarajeva, ali i drugih gradova BiH. Ceremoniji su prisustovali i predsjedavajući Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović kao i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Misu, koja je održana prije samog otkrivanja spomenika, održao je kardinal Vinko Puljić.

- Bio je sa nama kada nam je bilo najteže - rekao je Puljić. 

- Zbog toga, hvala svima koji su pomogli da on ponovo bude ovdje - dodao je. Puljić je naglasio da mu je sinoć u posjeti bio reisu-l-ulema u BiH Husein ef. Kavazović, koji mu je čestitao današnji dan, a na samu ceremoniju poslao je i svog izaslanika, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz publike.

Na otkrivanje spomenika papi, koji je prije nekoliko dana proglašen i svecem, čime je postao 89. svet papa došao je i visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko), predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjedavajući Vijeća ministra Vjekoslav Bevanda, ali i mnoge druge ugledne ličnosti iz političkog i vjerskog života BiH. 

Izetbegović je rekao da mu je zadovoljstvo biti na ovom mjestu. Jer, niko o jednoj zemlji nije govorio kao papa Ivan Pavao II o BiH.

- Njegove poruke u ratu čekali smo i očekivali kao veliku nadu - rekao je Izetbegović.

Spomenik papi Ivanu Pavlu II je visok blizu tri metra, a napravljen je od materijala siluminija, srebrene boje. Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

#BiH