Članak

Molimo Vladu FBiH da preuzme osnivačka prava

Uposlenici Zemaljskog muzeja BiH organizirali su press konferenciju na kojoj je pravni zastupnik uposlenika muzeja Emir Hasić kazao da već 15 godina muzej traži najbolje rješenje za radno-pravni statu

Uposlenici Zemaljskog muzeja BiH organizirali su press konferenciju na kojoj je pravni zastupnik uposlenika muzeja Emir Hasić kazao da već 15 godina muzej traži najbolje rješenje za radno-pravni status.

Naime, pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuta je tužba od strane Zemaljskog muzeja protiv Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade KS radi utvrđivanja vlasništva nad muzejom.

- Molimo da Vlada FBiH preuzme osnivačka prava nad Zemaljskim muzejom. Iako je Vijeće ministara trebalo reagovati i preuzeti vlasnička prava. Bili smo prisiljeni podnijeti takvu tužbu protiv svih ovih instanci vlasti – kazao je Hasić.

Podsjećamo, Vlada FBiH u obrazlaganju odluke koju je donijela u ponedjeljak o imenovanju privremenog UO navela je sljedeće:

- Obzirom na činjenicu da je osnivač Zemaljskog muzeja SR Bosna i Hercegovina, Vlada Federacije BiH stajališta je da osnivačka prava pripadaju državi Bosni i Hercegovini kao pravnom sljedniku SRBiH, te je Vlada FBiH iz tih razloga dva puta pisala Vijeću ministara BiH i apelirala da ono, u ime Bosne i Hercegovine, poduzme nešto na rješavanju ozbiljnih problema u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i ostalim institucijama s neriješenim pravnim statusom. Obzirom na to da Vijeće ministara BiH do sada nije poduzelo nikakve konkretne mjere za spas Zemaljskog muzeja, Vlada FBiH je odlučila da pristupi prijelaznom rješenju u cilju spašavanja ove najbitnije institucije kulture u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Mirsad Sijarić ispred kolektiva Zemaljskog muzeja kazao je da je i njima dosadilo više sazivati press konferencije, ali da ne žele da odluke koje se donose izlaze izvan zakonskih okvira.

Sijarić je kazao da pozdravljaju svaku inicijativu da se muzej otvori, a da sudovi trebaju donijeti odluku o vlasništvu.

- Tražimo uplatu svih doprinosa, za zdravstveno i penziono osiguranje. Zadnju platu smo dobili za decembar 2011. godine  - kazao je Sijarić.

Pravni zastupnik Hasić kazao je da Vlada FBiH nema osnivačke ovlasti i ne može imenovati UO.

- U ponedjeljak ćemo pokušati dogovoriti sastanak s premijerom Nerminom Nikšićem. Apelujem na Vladu FBiH da dostavi odluku o preuzimanju osnivačkih prava – kazao je Hasić.

Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta nakon što je čuo stav uposlenika Zemaljskog muzeja u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria naveo je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici 13. marta 2014. godine usvojila Informaciju o raspodjeli sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koju su sačinili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

- U okviru toga Zemaljskom muzeju predviđeno je 300.000 KM u Budžetu Federacije BiH. Vlada KS obećala je neka sredstva. Javile su se i neke međunarodne organizacije. Ja sam kazao kad se Muzej otvori, pozivam radnike da zajednički nađemo rješenje za njihove probleme što se tiče doprinosa, odlaska u penziju – kazao je Kaplan.

Uposlenici muzeja naveli su i da ako je ikome stalo da muzej radi onda su to oni.

- Jedva čekamo da Muzej počne raditi, ali privremena rješenja nisu dobro rješenje – kazali su uposlenici.

#BiH