Članak

EU razočarana što nije bilo predstavnika Ministarstva pravde i RS-a

Sjednica Strukturalnog dijaloga s Evropskom unijom o reformi pravosuđa prošla je u jako konstruktivnim razgovorima i Bakir Dautbašić, kopredsjedavajući ovog tijela u izjavi za novinsku agenciju Patria

Sjednica Strukturalnog dijaloga s Evropskom unijom o reformi pravosuđa prošla je u jako konstruktivnim razgovorima i Bakir Dautbašić, kopredsjedavajući ovog tijela u izjavi za novinsku agenciju Patria je kazao da su imali priliku postavljati i pitanja predstavnicima Venecijanske komisije o tome kako bi trebalo uraditi nacrte budućih propisa u vezi sa VSTV-a.

- Evropska unija insistira da se naredna plenarna sjednica Strukturalnog dijaloga održi 13. maja u Sarajevu, ali da na sjednici budu prisutni svi predstavnici iz BIH uz veliko žaljenje da na protekloj sjednici nisu bili prisutni svi akteri – kazao je Dautbašić.

On je dalje dodao da je zadržan jedan pozitivan duh u samom radu struktuiranog dijaloga. Inače, na sjednici nisu bili prisutni predstavnici Minsitarstva pravde BiH, Direkcije za evropske integracije i predstavnici iz RS-a

- Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog njihovog neprisustva, jer nas ovaj dijalog vodi ka ispunjavanju poglavlja 23 i 24 koja će biti najteža u pregovorima, što je bio slučaj i sa Hrvatskom – dodao je Dautbašić.

#BiH