Članak

Patria nije prekršila Kodeks u tekstu „Učenici u Bihaću pretukli djevojčicu sa posebnim potrebama“

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini odbacila je žalbu Benjamina Jusufspahića na tekst novinske agencije Patria pod naslovom „Učenici u Bihaću pretukli djevojčicu sa posebnim potreb

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini odbacila je žalbu Benjamina Jusufspahića na tekst novinske agencije Patria pod naslovom „Učenici u Bihaću pretukli djevojčicu sa posebnim potrebama“, koji je objavljen 12. marta ove godine.

Žalbena komisija utvrdila je da Kodeks za štampu i online medije BiH nije prekršen u navedenom tekstu.

VEZANI TEKSTOVI Učenici u Bihaću pretukli djevojčicu sa posebnim potrebama

Novinska agencija Patria objavila je početkom godine novinsku priču o djevojčici sa posebnim potrebama iz Bihaća, koju zlostavljaju njeni vršnjaci. U tekstu je opisana teška sudbina djevojčice Samante i njene nane Jasminke, koja je ujedno i Samantin staratelj.
Obje žive teško i bez ikakvih primanja. Djevojčica je teško oboljela, ima vidne poteškoće u razvoju a uz sve to školske kolege je zlostavljaju.

Izvjesni Jusufspahić uputio je nakon toga žalbu Vijeću za štampu BiH optužujući Patriju da je objavljivanjem imena djevojčice prekršen novinarski kodeks, odnosno da su povrijeđena prava djevojčice.

Iz Žalbene komisije konstatovali su da u tekstu agencije Patria jeste pomenuto ime djeteta, ali ne i puni identitet.

Komisija je konstatovala da je navođenje imena djevojčice s poteškoćama u razvoju, bilo u interesu i radi zaštite ovoga djeteta, s ciljem da se skrene pažnja i javnosti i uprave škole na slučaj dugogodišnjeg zlostavljanja djeteta od strane drugih učenika, a bez prave reakcije onih koji su trebali uredovati.

Tekstom je, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu dalje, ozbiljno upozorena javnost na problem nasilja među djecom, i u konkretnom slučaju nasilja nad ugroženom kategorijom djece, fizičkog maltretiranja djeteta sa poteškoćama u razvoju. Iako se na posredan način može utvrditi identitet djeteta, u skladu sa Opštim odredbama Kodeksa - ovim je tekstom štićeno pravo na zaštitu ove djevojčice sa poteškoćama u razvoju.

- Imajući u vidu kontekst u kojem je objavljeno ime djevojčice, Komisija zaključuje da nije prekršen Član 11 – Zaštita djece i maloljetnika, Kodeksa za štampu i online medije BiH – saopćeno je iz Vijeća.

Članovi Žalbene komisije bili su predsjedavajući prof. dr Miodrag Živanović; novinar Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinar Milan Šutalo; doc. dr. Zlatiborka Popov-Momčinović; novinar Muhamed Jusić; novinarka Suzana Mijatović i novinar Sead Hadžijahić.

#BiH