Članak

Politika i kultura:Udruženje likovnih umjetnika BiH se izvinilo ministru Rešidatu

Na Okruglom stolu „Ko otima umjetnost umjetnicima“ koji je 19. marta održan u klubu galerije Collegium Artisticum došlo je do određenih nesporazuma i krivih tumačenja koje idu na štetu odnosima između

Na Okruglom stolu „Ko otima umjetnost umjetnicima“ koji je 19. marta održan u klubu galerije Collegium Artisticum došlo je do određenih nesporazuma i krivih tumačenja koje idu na štetu odnosima između Udruženja likovnih umjetnika BiH i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, prenosi novinska agencija Patria.

Povodom tog događaja u kabinet ministra Samera Rešidata danas je došlo zvanično izvinjenjenje iz Kancelarije Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Ministar Rešidat nikad nije ozbiljno i lično shvatao pojedince koji su možda iz nekih ličnih ili političkih razloga željeli da zloupotrijebe Ministarstvo kulture i sporta KS.

Smatra da je zajednički dijalog i dogovor jedne ili više strana jedini kompromis. Dokaz tome je i otvaranje godišnje stvaralačke produkcije arhitekata, urbanista, likovnih umjetnika, primijenjenih umjetnika i dizajnera iz čitave BiH, koja je bila posvećena 6. aprilu - Danu oslobođenja Grada Sarajeva i jubilarnoj 40. godišnjici postojanja galerije 'Collegium Artisticum'.

Ministar Rešidat, kao što je i Demokratska fronta obećala, nastoji da kultura ne bude mjesto političkih obračuna pojedinih političkih kadrova koji bi u kulturi nalazili svoje utočište.

Jedina tri kriterija za učešće u kreiranju kulturne strategije i odnosa sa umjetnicima Kantona Sarajevo biće stručnost, stručnost i samo stručnost, saopćeno je iz resornog ministarstva. 

#BiH