Članak

Putovanje kroz univerzalno i bogato kulturno naslijeđe BiH

Univerzalno i bogato kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine bilo je inspiracija za novu izložbu otvorenu u petak 29. maja u prostoru Bošnjačkog instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić, prenosi novinsk

Univerzalno i bogato kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine bilo je inspiracija za novu izložbu otvorenu u petak 29. maja u prostoru Bošnjačkog instituta  Fondacije Adil Zulfikarpašić, prenosi novinska agencija Patria.   

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders - CHwB) i Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić pripremili su ovu izložbu, koja ostaje otvorena do 5. juna.

Izložba slavi rezultate 12-mjesečnog projekta pod nazivom „Učini svojim!”. Dizajnirana je kao putovanje tramvajem kroz materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe BiH. Svaka stanica ove vožnje predstavlja jedan aspekt kulturne baštine i projekta „Učini svojim!”.

„Kulturna baština Bosne i Hercegovine je jako bogata i isprepletena raznim uticajima, samim time, bilo bi nezahvalno pokušati je predstaviti hronološki. U sklopu izložbe tramvaj nije samo simbol grada Sarajeva, on je vremeplov kroz kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine čiji je cilj da djeluje kao poveznica između stanica naše materijalne i nematerijalne baštine.

Proizvoljan odabir polazne i završne stanice izložbe nameće se kao prirodno rješenje koje će, nadamo se, sve posjetioce potaknuti da istraže zajedničku kulturnu baštinu svih građanki i građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Ana Đikoli, jedna od kustosica izložbe.

Posjetioci izložbe imati će priliku da simbolično putuju do prve tvornice ćilima i Vijećnice u Sarajevu, saznaju više o tradicionalnim zanatima, muzici, hrani i odjeći kroz izložene predmete koje su pravili srednjoškolci tokom serije radionica organiziranih u okviru projekta „Učini svojim!”.

Kao dio izložbe biti će prikazana video projekcija umjetnika Mensura Demira i Maje Zeco o zajedničkoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Projekat „Učini svojim!“ finansira Evropska unija i dio je programa „Sarajevo 2014“. Program „Sarajevo 2014“ se sastoji od serije projekata koji se realizuju povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

„Zadovoljstvo nam je istaknuti da je približno 700 građana i građanki Bosne i Hercegovine iz više od 30 gradova širom zemlje bilo na neki način angažovano na promociji i zaštiti kulturne baštine. Kroz ovaj proces smo stekli nova partnerstva, kako sa individuama tako i institucijama koje su posvećene očuvanju ugroženog naslijeđa, a koje će nam se pridružiti u budućoj zaštiti BH naslijeđa,“ istakla je Arijana Mandić, koordinatorica projekta „Učini svojim!”.

CHwB- švedska nevladina organizacija

Ovaj projekat realizira CHwB u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adil Zulfikarpašić i US Alumni asocijacijom u BiH. CHwB je švedska nevladina organizacija osnovana u aprilu 1995. godine. CHwB je posvećen zaštiti, očuvanju i promociji kulturne baštine širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio 25 objekata i realizovao više od 40 projekata u posljenjih 20 godina. 

#Lifemagazin