Članak

Slučajnost ili ne: Izetbegović čitajući kandidate za potpredsjednike predvidio ko će biti izabran?

Iako je 6. Kongres SDA završen kontroverze oko same sjednice ne prestaju, a posebeno jer je i snimljeno kako određene nepoznate osobe s olovkama u rukama dopisuju na liste imena i zaokružuju određene

Iako je 6. Kongres SDA završen kontroverze oko same sjednice ne prestaju, a posebno jer je i snimljeno kako određene nepoznate osobe s olovkama u rukama dopisuju na liste imena i zaokružuju određene osobe, piše novinska agencija Patria.

Najveće sumnje u regularnost izbora potredsjednika stranke i članova Glavnog odbora iskazali su Nedžad Ajnadžić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, a koji su uložili i žalbe u Centralu stranke nakon što nisu osvojili dovoljan broj glasova za potpredsjednika odnosno člana GO. Neki smatraju da bi najpoštenije bilo ponovo izvršiti glasanje, ali to nisu realna očekivanja, jer iz stranke poručuju da su svi imali pravo birati članove Biračkog odbora.

Međutim, članovi Biračkog odbora pročitani su tek na početku Kongresa, a noć prije na sjednici Organizacionog odbora nisu iščitana imena.

Posebno je nekim članovima zanimljiv redoslijed kandidata za potpredsjednika stranke, a koji je reducirao i iščitao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

On je, naime, iščitao 14 imena, a prvih osam koje je pročitao trebali su biti i izabrani. I tako je na kraju i bilo, samo je Mirsad Kukić umjesto Halida Genjca osvojio dovoljan broj glasova za potpredsjednika i to nakon što je pokrenuo pobunu u Zetri zbog sumnje u neregularnost izbora.

Izetbegović je pročitao sljedeća imena:

1. Šefik Džaferović

2. Halid Genjac

3. Safet Softić

4. Asim Sarajlić

5. Denis Zvizdić

6. Edin Ramić

7. Edin Mušić 

8. Šemsudin Dedić

9. Ramiz Salkić

10. Husein Smajlović

11.Refik Lendo

12. Mirsad Kukić

13. Sadik Ahmetović

14. Senad Šepić

Upravo prvih osam imena, izuzev Halida Genjca osvojili su dovoljan broj glasova za potpredsjednika, pa je krajnji rezultat glasio: Šefik Džaferović 465, Šemsudin Dedić 386, Mirsad Kukić 327, Edin Mušić 416, Edin Ramić 372, Asim Sarajlić 421, Safet Softić 377 i Denis Zvizdić 440 glasova delegata.

Da li je riječ o koncidenciji ili namjernom ovakvom iščitavanju kandidata nije utvrđeno, ali mnogi tvrde da Kukić ne bi dobio dovoljan broj glasova da se nije pobunio zbog navodnih neregularnosti.

#BiH