Članak

Članovi SDP-a biraju nova rukovodstva stranačkih organizacija

Kako je ranije istaknuto iz SDP-a ovo je prvi put da je neka stranka organizirala ovakav način biranja rukovodstava.

Na više od 300 biračkih mjesta koja su otvorena jutros od 7 sati širom BiH članovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH biraju nova rukovodstva gradskih, općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija, po principu Jedan član-jedan glas, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kako je ranije istaknuto iz SDP-a ovo je prvi put da je neka stranka organizirala ovakav način biranja rukovodstava.

- Na izborima pravo glasa ima 24.436 članova koji su izmirili obaveze članarine, koji će birati između 181 kandidata za predsjednike 78 općinskih organizacija, 14 kantonalnih i regionalnih i sedam gradskih organizacija SDP BiH - navodi se u saopćenju Centra za informisanje SDP-a BiH.
 
Izbornim procesom, u skladu s Pravilnikom o održavanju ovih izbora, rukovode općinske/gradske (OIK/GIK) i kantonalne/regionalne izborne komisije (KIK/RIK), a na nivou BiH Centralna izborna komisija SDPBiH (CIK). 

- Ukoliko niko od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu glasova članova u određenoj lokalnoj organizaciji, u toj organizaciji će se 7. juna održati drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najviše glasova -  navode iz SDP-a.

Biračka mjesta će danas biti otvorena do 19.00 sati, a svaki član SDP-a BiH u svojoj lokalnoj organizaciji može saznati kojem biračkom mjestu pripada. 

#BiH